Gelozia intre frati

Gelozia intre frati
  calendar_month        
Gelozia intre frati este cunoscuta de mult timp. Aceasta ia nastere atunci cand parintii prefera un copil mai mult decat pe ceilalti frati, sau se poate intampla involuntar. Copiilor le place sa asculte sau sa citeasca povesti despre gelozie, pedepse si razbunari.

Un eveniment nefericit

Spre deosebire de parinti, copilul nu stie cum se dezvolta gelozia. In schimb, ei stiu cum aceasta se simte. Indiferent de atentia cu care parintii pregatesc venirea unui nou membru in familie, aparitia unui nou fratior sau surioara va duce aproape intotdeauna la suferinta si gelozie.

Nasterea unui nou copil in familie provoaca o adevarata criza in viata copilului mai mare. Parintii ar trebui sa-si cunoasca foarte bine copilul si sentimentele acestuia pentru a-i fi alaturi in aceasta perioada. Cand ii vorbesti copilului despre noul eveniment este bine sa eviti explicatiile lungi si sa nu lasi loc de false impresii. De exemplu: "Te iubim atat de mult! Esti un copil atat de bun si de aceea, eu si tatal tau ne-am hotarat sa mai avem un copil exact asa ca tine. Il vom iubi si pe el si de aceea va trebui sa-l iubesti si tu. El va fi fratele tau. Vei fi foarte mandru de el. Si va veti juca mereu impreuna." O explicatie de acest gen va fi inteleasa de copilul tau astfel: "Daca m-ar fi iubit cu adevarat, nu ar mai fi avut nevoie de alt copil. Probabil ma urasc si de aceea s-au hotarat sa ma inlocuiasca."

Un nou membru in familie

93453.jpg

Informarea copilului despre nasterea unui fratior trebuie realizata fara o profunda solemnitate. Este deajuns sa spui: "Vom mai avea un copil". Nu conteaza care va fi reactia imediata a copilului, deoarece vei stii ca va avea foarte multe intrebari si dubii pe care va veni sa le lamureasca tot la tine. Trebuie sa-l ajuti pe cel mic sa treaca peste aceasta criza. Totul depinde de indemanarea si priceperea ta, ca parinte.

Unor parinti nu le place sa se vorbeasca celor mici pe intelesul lor si prefera sa-i trateze ca pe "niste oameni mari". Trebuie sa stii ca unele cuvinte pot rani sentimentele copilului. Daca cel mic va avea incredere in tine iti va vorbi deschis, iar tu ii vei putea explica mult mai pe intelesul sau ce inseamna venirea pe lume a unui nou fratior pentru el.

Manifestarea geloziei

Daca cei mici isi suprima sentimentele de gelozie, acestea vor reaparea ca un comportament nedisciplinat. Sau, suprimandu-si sentimentele fratiorul mai mare poate ajunge sa-si urasca fratele atat de mult incat si-ar dori ca cel mic sa dispara, incep sa viseze urat si sa se trezeasca din somn plangand

Unii copii isi manifesta gelozia prin diverse forme de atacuri de tuse sau reactii ale pielii. Altii fac lucruri care stiu ca te supara, aratandu-si astfel protestul. Alte reactii mai sunt: rosul unghiilor, distrugerea diverselor obiecte etc. Toti acesti copii ar trebui sa invete sa-si exprime sentimentele - nu indirect, ci prin cuvinte pentru a fi usor intelesi de persoanele din jurul lor.

Gelozia variaza de la un copil la altul




Parintii trebuie sa accepte faptul ca fiul lor mai mare este gelos, chiar daca acest lucru nu este evident. Gelozia variaza de la un copil la altul, aceasta se poate ascunde sub diverse reactii sau comportamente. Poate aparea in rivaliatea dintre copii, in dorinta fiecaruia de a fi primul intotdeauna. Problemele rivalitatii nerezolvate in copilarie pot influenta negativ viata de adult a copilului tau.



Desi este foarte competitiv, copilul nu va rezista esecurilor din viata, nu va face fata dificultatilor vietii si va refuza sa lupte pentru drepturile sale.


Sursele geloziei

Gelozia se trage din dorinta copilului de a fi singurul membru iubit in cadrul familiei. El sau ea nu doresc si nu suporta concurenta. Cand apare un nou membru in familie incepe lupta pentru castigarea dragostei parintilor. Rivalitatea poate fi latenta sau evidenta - depinde de atitudinea cu care parintii trateaza acest eveniment.

Recomandari