Ii iei sau nu telefon mobil copilului?

Ii iei sau nu telefon mobil copilului?
  calendar_month        
Exista prichindei care la numai cativa anisori stiu sa foloseasca telefoanele mobile si smartphone-urile mai bine decat adultii si se descurca sa umble pe aplicatiile lor inainte de a sti sa-si lege sireturile.

Esti in dubii daca si cand sa ii cumperi copilului tau primul telefon mobil ? Iata varsta potrivita pentru a cumpara telefon mobil copilului, dar si cateva reguli si masuri de siguranta pe care trebuie sa le impui pentru a-l proteja de efectele nedorite ale acestora!

Care este varsta potrivita pentru primul telefon mobil?

Tendinta momentului arata ca varsta la care incep sa primeasca copiii telefoane mobile este din ce in ce mai mica, sub 7-8 ani.

Insa specialistii sustin ca varsta este mai putin importanta in acest sens, gradul de responsabilitate si maturitate fiind criterii mai importante pentru a decide daca este sau nu capabil sa aiba grija de un telefon si sa il foloseasca corespunzator.

Copilul este in masura sa aiba in posesie un telefon in momentul in care reuseste sa mearga singur la scoala sau este in masura sa se descurce singur pe strada, chiar si pe portiuni mici de drum. Acest lucru se intampla in jurul varstei de 8 sau 10 ani, in functie de dezvoltarea fiecarui copil in parte.

Nu-i cumpara telefon daca nu este capabil sa aiba grija de el si stii ca este dezorganizat din fire. De asemenea, daca nu este atent cu lucrurile si le strica repede, nu este pregatit pentru acest accesoriu.

De ce sa cumperi copilului telefon mobil?

Principalul motiv pentru care parintii ajung sa ofere copilului telefon este ca sa ia legatura cu ei oricand, atunci cand nu sunt in preajma lor. Le ofera un sentiment de siguranta si reusesc sa stea mai linistiti cand copilul este la scoala sau pe strada, deoarece acesta ii poate suna oricand si atentiona daca se simte rau ori are probleme.

Copilul reuseste, cu ajutorul telefonului, sa tina legatura cu prietenii lui si sa-si dezvolte in acest fel si viata sociala.

Achizitionarea primului telefon mobil se poate dovedi educativa si disciplinara. Este un mod aparte de a-l invata pe copil sa fie mai responsabil si de a dobandi o oarecare independenta.

De ce sa nu cumperi telefon copilului?

Presiunile colegilor sau prietenilor il pot face pe copil sa vina sa iti spuna ca vrea si el telefon, doar pentru ca ceilalti au. Nu ceda acestor insistente, deoarece acesta nu este un motiv pauzibil.

Nu ii cumpara niciodata copilului telefon pentru a se juca pe el. Probabil ca diversitatea aplicatiilor si jocurilor de pe smartphone-uri sunt o tentatie foarte mare pentru el, insa nu acesta este scopul important pentru care sunt folositoare telefoanele unui copil.

Ce trebuie sa ai in vedere cand ii cumperi telefonul?

Pentru a te asigura ca nu ii cumperi telefon din motive gresite, intreaba-l pe el de ce isi doreste telefon, iar daca invoca argumentul prietenilor care au astfel de accesorii sau al jocurilor, explica-i de ce aceste motive nu sunt corecte pentru a-i indeplini dorinta.

Tocmai din aceste motive este bine sa cumperi copilului un telefon simplu, fara functii complexe sau aplicatii speciale ori jocuri, a carui intrebuintare sa fie doar convorbirea.

Impune limite de minute sau sms-uri in abonament sau pe cartela, pentru a nu te trezi cu facturi uriase si verifica-i din cand in cand telefonul, pentru a te asigura ca nu vorbeste cu straini si nu se expune unor pericole frecvente in ziua de astazi. Invata-l sa aiba grija de el si sa nu dea niciodata numarul la persoane necunoscute.
Autor: Daniela Ganciu

Sursa: Foto: zomm.com

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Sunt un berbec si vreau sa ma insor
  • person

    "....expulzati in anonimat...."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right