Implicarea tatalui in ingrijirea bebelusului: 7 sfaturi (I)

Implicarea tatalui in ingrijirea bebelusului: 7 sfaturi (I)
  calendar_month        
Sa devii parinte reprezinta o adevarata rafala emotionala atat pentru proaspata mamica, cat si pentru partenerul ei. Desi de multe ori emotiile lui sunt lasate la o parte, in favoarea celor ale mamei.

De multe ori partenerii unui cuplu se cunosc cu adevarat de abia la venirea pe lume a unui copil.

Atunci ies la iveala adevaratele relatii, grija pentru eforturile si oboseala celuilalt, implicarea in ingrijirea bebelusului care cere atentie 24 de ore din 24.


Si desi mamele tind sa "acapareze" scena maternitatii din grija exagerata si teama pentru bebelus, medicii neo-natologi incrimineaza aceasta practica si recomanda proaspetelor mamici sa isi implice cat mai mult partenerii in ingrijirea copilului, inca de la nsterea acestuia.

Ei vin si cu niste sfaturi utile pentru proaspetele mamici, in acest sens. Iata-le!

1. Acorda-i credit partenerului.

Venirea pe lume a unui copil aduce cu sine, pe langa bucurie si exaltare, o gramada de spaime si temeri. Un nou nascut este infricosator de firav, iar manevrarea lui in primele saptamani de viata poate reprezenta o adevarata incercare.

De aceea, manevrarea si ingrijirea lui este lasata preponderant in grija mamei, care se presupune ca datorita instinctului matern, poseda mai multe abilitati in a avea grija de el.
Iar de aici pana la grija exclusiva a mamei nu mai este decat un pas.

Asadar, chiar daca copilul este alaptat exclusive la san, iar acest gest il faci tu, ca mama, imparte restul activitatilor cu partenerul. El poate foarte bine sa schimbe scutecele bebelusului sau sa ii faca baita de seara.

Insa cel mai important aspect este acesta: invata sa ii acorzi incredere si credit partenerului. Explica-i ceea ce nu stie sa faca pe un ton calm. Nu te arata atotstiutoare si autoritara, chiar daca aceste manifestari vin din teama ca bebelusul poate nu va fi ingrijit la fel de bine cum o faci tu.

Mai degraba stai langa partener in primele incercari de manevrare a bebelusului. Pe masura ce vei vedea ca se descurca, te vei relaxa si il vei vedea cu adevarat ca pe un sprijin de nadejde.

2. Invata sa lasi din mana fraiele maternitatii.

Chiar daca pare imposibil, invata sa te relaxezi si sa accepti ajutor. Foarte multe proaspete mamici continua sa aiba grija singure de bebelus, in ciuda oboselii tot mai accentuate, din teama ca altcineva nu se va descurca la fel de bine.

Iar acest bine devine din ce in ce mai relativ, pe masura ce oboseala creste, iar nervii lor devin intinsi la maxim. Cercul acesta vicios in care mama nu lasa pe nimeni altcineva sa aiba grija de bebelus, si tot ea se plange ca este singura si ca nu mai rezista, trebuie rupt.

Iar cea mai potrivita persoana pentru a rupe acest cerc este partenerul tau. Accepta ajutorul sau, chiar daca la inceput doar la lucruri minore si care nu necesita o concentrare deosebita. Se va simti util, va petrece timp alturi de copilul sau, tu te vei putea relaxa iar el isi va intari legatura afectiva cu bebelusul. Ce ti-ai putea dori mai mult?

Citeste si partea a II-a a articolului!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right