In familie de Sf. Valentin

In familie de Sf. Valentin
  calendar_month        
Afacerile sufletului
Sf. Valentin este o ocazie foarte buna de a arata celor dragi aprecierea si dragostea pe care le-o purtam.

Insa multi dintre noi asteptam aceasta zi ca si cand am retrai viata martirului crestin care a fost decapitat pe 14 februarie si de al carui nume vine sarbatoarea Sf. Valentin.

Cu totii avem macar o amintire dureroasa legata de ziua Sf. Valentin, o amintire care ne-a lasat indurerati mai degraba decat plini de dragoste.

Si in zilele noastre, cand suntem bombardati cu saptamani inainte de mesaje comerciale care insista ca dragostea este o cutie de bomboane de ciocolata frumos impachetata, e destul de greu sa scapam. Ca parinti, ne putem ajuta copiii sa priveasca altfel sarbatoarea Sf. Valentin.

Serbarile scolare

Pentru multi copii, ziua Sf. Valentin devine importanta inca din timpul gradinitei. Unii educatori ii incurajeaza pe cei mici sa decoreze singuri si sa isi construiasca propriile felicitari de Sf. Valentin.

Alti educatori pregatesc pentru SF. Valentin o cutie in care fiecare copil poate depune o felicitare pentru cel pe care il place.

De cele mai multe ori cel mai amuzant si mai fericit moment este cel in care felicitarile sunt distribuite destinatarilor.

E normal ca intr-o astfel de situatie copiii sa fie suparati, daca nu obtin atentia pe care si-o doresc. Cum crezi ca s-ar simti un copil care nu a primit nici o felicitare, in comparatie cu unul care a primit foarte multe?

Spiritul egalitatii trebuie sa primeze la orice varsta a copilariei, insa atunci cand un copil da o felicitare unei persoane pe care nu o place in mod deosebit, el primeste un mesaj gresit in legatura cu aceasta sarbatoare.

Cum sa te bucuri de Sf. Valentin

Poti folosi ziua asta pentru a vedea propriile tale pareri despre sarbatoare - cum o sarbatoresti tu, impreuna cu familia ta.

in primul rand fii foarte clara in legatura cu ceea ce crezi tu despre Sf. Valentin. E o sarbatoare importanta pentru tine?

Astepti sa primesti cadouri, felicitari, flori? Dar tu, le oferi la randul tau? Ce parere ai despre imaginea tot mai comerciala a acestei zile?

vorbeste-le copiilor despre parerile lor legate de Sf. Valentin. Daca se asteapta de la copilul tau sa ofere "valentine" fiecarui coleg de la scoala, atunci asigura-te ca asa va face.

Daca nu vrea sa faca acest lucru, explica-i motivatia din spatele acestei reguli. Poti de asemenea sa ii spui ca aceasta sarbatoare este una in care toata lumea poate sa isi arate afectiunea.

povesteste-le amintirile tale legate de ziua Sf. Valentin - bune sau rele. Iti mai aduci aminte cand numarai felicitarile primite? Iti aduci aminte numele vreunui coleg care te simpatiza mai mult, sau dimpotriva?

atunci cand copilul tau nu vrea sa ofere o valentina unui coleg pe care il displace, asculta-i motivele. Nu e normal sa astepti ca fiice sa ii placa toti colegii de la scoala, dar daca regulile clasei nu concorda cu dorintele ei, atunci explica-i-le pe indelete.

daca esti ingrijorata, ca si noi de altfel, de comercializarea acestei sarbatori, incurajeaza-ti copilul sa faca singur propriile felicitari si incepe din timp operatiunea asta!

daca vezi ca fiica ta ar dori sa faca un cadou special unui coleg din clasa, in afara orelor, atunci cauta o solutie pentru asta, in afara scolii.

copiii si parintii schimba adeseori felicitari pentru a-si arata dragostea profunda unii pentru ceilalti. Daca vrei ca si in familia ta sa existe o astfel de traditie, acum e momentul sa incepi.Tine minte, ca parinte, tu transmiti valorile pe care se va baza copilul tau cand va creste. Daca sarbatoresti Sf. Valentin oferind daruri foarte scumpe, atunci e probabil ca si copiii tai sa vrea sa faca la fel.

In cele din urma, nu e niciodata prea devreme sa iti ajuti copiii sa isi exprime sentimentele de dragoste si prietenie in moduri care transcend materialismul zilelor noastre.

Pentru ca cei mici gandesc mult mai concret, este greu pentru ei sa inteleaga un concept care nu poate fi reprezentat prin obiecte.

Dar, vazandu-te pe tine oferind in fiecare zi daruri precum dragoste, timp, compasiune, respect, intelegere oamenilor pe care ii iubesti - si nu numai in preajma vreunei sarbatori - vor intelege ca "te iubesc" inseamna mult mai mult decat trei cuvinte scrise pe o prajitura sau o bucata de carton in forma de inima.

Recomandari