Infertilitatea de cauza masculina

Infertilitatea de cauza masculina
  calendar_month        
Pentru a buna apreciere a infertilitatii de cauza masculina, este necesara cunoasterea proceselor normale fiziologice si organizarea aparatului reproductiv masculin.

La om, testiculele incep sa se diferentieze dupa 6 saptamani de gestatie, cu un numar mare de celule Sertoli, concomitent cu formarea cordoanelor spermatogene.

Testosteronul, principalul androgen sintetizat de testicole, se produce initial in testicolele fetale.

Producerea lor incepe in saptamanile 6-7 de sarcina, nivelul lui crescand in sange, tesut si lichid amniotic, cu un nivel maxim in saptamanile 15-18.

Spermatogeneza este procesul de diferentiere a spermei in testicole, pana la rezultatul producerii de spermatozoizi maturi, viabili si sanatosi, capabili sa fertilizeze.

Cauzele exacte ale infertilitatii masculine nu sunt cunoscute in totalitate, insa se presupune ca exista o serie de factori, daca nu determinanti, cel putin de intretinere a infertilitatii masculine.

Medicamentele
Inca din uter, copilul poate fi expus la factori toxici care ii pot afecta in viitor functia reproductiva testiculara. Medicamente ca Cimetidina sau antiinflamatoarele puternice pot influenta negativ procesul de dezvoltare a organelor reproductive.

Alcoolul


Utilizarea cronica a alcoolului este deseori asociata cu reducerea volumului testicular, a volumului seminal, cat si a densitatii spermatice si motilitatii spermatozoizilor.

Combinat deseori cu consumul de opiacee, poate duce la infertilitate in viitor.

Fumatul
Barbatii care sunt fumatori inraiti pot constata in timp o degradare a calitatii spermei si a mobilitatii spermatozoizilor.

Temperatura
Temperatura normala a scrotului este cu 2-3 grade sub cea a corpului, fiind necesara pentru buna functionare a testiculelor.

Astfel, expunerea indelungata la o temperatura ridicata poate afecta functia reproductiva, prin reducerea numarului de spermatozoizi produsi.

Temperaturile ridicate pot afecta barbatii care petrec foarte mult timp la sauna sau pe cei ce practica frecvent ciclismul.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

I
  • person

    "iluzia e o chestie cool atunci cand o consideri doar ca un patrat de ciocolata si nu toata tabla"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right