Invata-ti copilul sa se joace singur

history_edu ele.ro calendar_month 21 Ian 2011, 09:06
Incepand cu varsta de 3-4 luni, poti sa-ti ghidezi copilul sa se joace singur, fara sa fii nevoita sa intervii prea mult. Iata 6 reguli importante!
De ce e important sa-l inveti sa se joace singur? Pentru ca atunci cand mergeti undeva in vizita tu sa poti sta de vorba cu adultii, iar copilul sa se joace linistit cu masinutele sau papusile, fara sa te bata la cap: "Mami, hai sa te joci cu mine!".
Regula nr.1: Lasa-l cu ale lui
Cand copilul se joaca, nu-l intrerupe. Acest lucru e valabil atat pentru copiii mai mari, dar si pentru bebelusi. Dupa trezire, majoritatea sugarilor stau linistiti in pat, se joaca cu mainile si ganguresc. Aceste clipe cand cel mic sta de unul singur reprezinta inceputul jocului independent.
Poti sa prelungesti aceasta faza de descoperire punand pe pat sau legand de bare clopotei multicolori, o oglinda sau animale din plus.
Regula nr. 2: Creeaza-i o ambianta interesanta
Daca bebelusul sta pe o patura, pune jucarii in jurul lui, sa-i fie la indemana.
Nu-i da jucariile decat daca accepta sa se joace singur. Apoi le ascunzi. Astfel jucariile devin mai interesante.
Regula nr. 3: Stimuleaza-i introducand momente de joc solitare
Bebelusul tau isi va gasi ritmul propriu de joc daca are in mod regulat posibilitatea de a se juca singur. Introdu-i reprize de joc, o data sau de doua ori pe zi, la anumite momente si intr-o atmosfera linistita, fara TV si radio.
Copilul tau nu se joaca singur? Joaca-te alaturi de el, dar nu cu el, si furiseaza-te la o alta activitate de indata ce vezi ca cel mic e absorbit de joc.
Regula nr. 4: iesi din camera
Copilul trebuie sa continue sa se joace chiar daca il lasi singur in camera cateva minute (desigur, asigurandu-te ca spatiul sau este pe deplin securizat).
Puteti sa exersezi cu el din luna a patra: alege un moment in care copilul este fascinat de ceva si pleaca apoi din camera. Extinde treptat absenta ta.
Daca celui mic nu-i place sa fie lasat singur, mentine contactul cu el prin voce.
Regula nr. 5: Nu interveni decat daca trebuie
Mingea fuge departe de cel mic, un cub nu intra in forma: intotdeauna apar situatii unde copilul pare sa aiba nevoie de ajutor. Dar nu te grabi: lasa-l sa se descurce singur.
Uneori e de-ajuns o intrebare ("ce putem face cu aceasta minge?") pentru a-l ajuta pe cel mic.
Regula nr. 6: Nu astepta prea mult
Toti bebelusii pot invata sa se joace singuri. Cat timp? Asta depinde de copil! Sub varsta de 1 an, copilul poate sta singur 5-10 minute. Intre 1 si 3 ani, intervalul de singuratate se mareste: 15-30 minute. Dar e important sa nu fii departe!
Autor: Nuage
Alte articole despre