Iubirea unei mame vitrege

Iubirea unei mame vitrege
  calendar_month        
Oare poti iubi un copil pe care nu l-ai nascut tu la fel de mult cum ti-ai iubi propriul copil?

Intrebare grea, pe care si-o pune orice femeie care vrea sa adopte un copil sau care doreste sa devina mama vitrega a unui copil pe care barbatul iubit deja il are cu o alta femeie.

Si desi raspunsul initial pare sa fie in majoritatea cazurilor DA, lucrurile nu sunt intotdeauna atat de simple, iar dilemele apar deseori in sufletul femeii puse sa aleaga.

Ce inseamna sa fii o mama vitrega?
Poate la prima vedere pare usor, mai usor decat sa te chinui cu cele 9 luni ale sarcinii, cu efortul nasterii sau cu framantarile primelor zile ale unui nou-nascut.

Insa realitatea arata intotdeauna ca toate aceste aspecte palesc in intensitate in confruntarea cu dilema adevarata: oare voi putea iubi la fel de mult un copil care nu este sange din sangele meu?

Iar daca raspunsul este in continuare DA din tot sufletul, este bine sa aflati si problemele cu care se pot confrunta viitoarele "mame vitrege":

ostilitate din partea copilului
In cazul in care copilul are deja peste 4-5 ani, apropierea poate fi dificila. Copilul poate percepe aparitia ta ca pe aceea a unui intrus al carui unic scop este sa ii "fure taticul mult iubit". Iar furia unui copil care se simte abandonat si lupta pentru un parinte este imensa.

Sfatul psihologului? Incercati sa va apropiati de copil fara a-l implica pe tata. Aratati-i copilului ca ii puteti fi o prietena, un camarad si un confident. Creati intimitate intre voi si el, fara prezenta tatalui.

invinovatire pentru separarea familiei initiale
Daca viitorul tau sot a fost casatorit si acum este divortat, este posibil sa te confrunti cu o adevarata aversiune din partea copilului sau, care te va percepe ca pe motivul pentru care familia sa s-a destramat.

Sfatul psihologului? Incurajeaza apropierea copilului de mama sa naturala si arata-i ca nu vei incerca niciodata sa ii iei locul. Nu o vorbi de rau niciodata in fata copilului si nu fa comparatii intre tine si ea. De asemenea, la inceput, daca copilul a depasit varsta de 7-8 ani, evita dragalaseniile dintre tine si tatal copilului.

Autor: Tashulina

Recomandari