Mama casatorita "singura"

Mama casatorita "singura"
  calendar_month        
Nu sunt putine familiile in care mama este "singura"! Trista situatie dar reala.

Constatam ca am intemeiat o familie, ca avem unul sau mai multi copii pe care ii iubim si din ce in ce mai des auzim din partea copiilor: Tati unde este? O sa vina si tati la spectacol? Tati mi-a promis ca va fi de ziua mea acasa, unde este ca sa taiem impreuna tortul?

Mama auzind aceste intrebari simte o strangere de inima, incearca sa isi inteleaga si copiii si sotul, incearca sa fie si mama si sotie buna, se imparte in zece ca sa le faca pe toate, sa umple golul.

Tatal - marele absent al familiei

Este adevarat, ca nu o face intentionat, ca ne iubeste si pe noi si pe copii, insa nu mai are timp sa participe la viata de familie, sa fie cu noi la masa, sa se joace cu noi, sa fim impreuna. Situatii de acest fel sunt deja din ce in ce mai dese intalnite si au ca si explicatie felul de a fi al fiecaruia. Stim ca este, dar parca la tot mai multe activitati familiale nu participa, parca nu ar fi.

93435.jpg

Sunt tatici iubitori, care isi doresc sa le ofere celor mici atat de multe, incat se ingroapa practic in job-uri, stau la serviciu de dimineata pana seara, atunci cand ajung acasa sunt epuizati si nu mai au timp si chef de nimic, darmite sa asculte nazbatiile sau dorintele celor mici, toate avand o motivatie: "pentru ei muncesc, vreau sa le asigur totul, nu vreau sa le lipseasca nimic, vreau sa fie in rand cu ceilalti copii".

Fals! Si in acelasi timp grav! Copii au nevoie de tata, de prezenta lui, de timpul lui, de protectia lui!

Cand vor creste vor privi in trecut dupa amintiri din coplilarie si va fi trist cand isi vor da seama ca lipseste cu desavarsire tatal. Nici nu stiti cat de mult conteaza pentru copil sa auda de la tatal lor ca este mandru de ei, acest lucru conteaza mai mult decat 10 jucarii, de care se plictiseste dupa 2 zile. Timpul petrecut cu ei ii marcheaza pe o perioada indelungata, chiar pentru intreaga viata. Pentru ei ar fi mai fascinant sa plece la pescuit, in parc, la piscina cu familia, decat sa stie ca tata munceste si sambata ca sa-i ofere un alt joc sau orice altceva.

Rolul de tata - doar ca o datorie



O alta categorie de tatici, este categoria celor care isi fac "datoria" fata de societate, adica se casatoresc, fac copii, si gata, pana aici a fost rolul sau, mai departe nu se implica.
Isi iubesc familia, ii asigura cele necesare, insa nu vor sa fie implicati in cele casnice, gradinita, spectacole, mers la piscina impreuna, acestea sunt pentru mama, ea "se ocupa de copii".

Total gresit! Astfel de tati ajung sa isi "piarda" copii si sotiile, datorita faptului ca nu poate oferi mai mult. A petrece cu copii, nu inseamna 8 ore, e de la sine inteles ca are un job, dar totusi, o ora, tot o poate petrece cu familia.

Si uite asa se trezeste mamica singura cu copii, pe care ii iubeste si de care se ocupa, asta daca nu are si ea serviciu, mamica care dorea si visa sa aiba o familie dupa "carte" adica peste tot impreuna, la masa, in weekend, la teatru sau la plimbare.

Si nu intelege din ce cauza copii sufera, cine si unde a gresit, cum e mai bine sa faci, apar certurile in familie si din rau merge in mai rau. Isi da seama ca ceva nu merge, si incepe sa caute acel ceva. Pana la divort mai e un pas mic. Aceste lucruri se pot remedia inca din timp, pana sa se ajunga in acest punct.



Nu stii ce e mai bine, sa te lupti de una singura, pentru a avea copii tata, sau sa renunti sa iti vezi de viata ta si copii sa aiba tata doar de weekend? Poate atunci s-ar dedica doar copiilor si cei mici vor beneficia de tata in regim intensiv.

Poate ca daca am accepta viata si societatea asa cum e, am face compromisuri si de o parte si din alta si am gestiona cu "abilitate" si putina istetime, tipic feminina aceste mici crize de familie, din timp, atunci rezultatul ar fi o familie unita!

Sfatul meu este ca atunci cand ne hotaram "sa vina barza" , trebuie sa fie si sotul destul de sigur pe el ca isi doreste si este pregatit pentru a deveni tata. Cred ca trebuie sa se implice cat mai mult inca din primele zile de sarcina, sa mearga la doctor cu noi, sa se intereseze de sanatatea bebelusului. Astfel, timp de 9 luni invata si se pregateste pentru a face fata noilor atributii.


Va doresc o familie fericita!

Recomandari