Mamele care muncesc vor avea copii-problema?

Mamele care muncesc vor avea copii-problema?
  calendar_month        
Contrar opiniei populare, copiii ai caror mame au un serviciu si nu isi petrec tot timpul impreuna cu acestia nu sunt mai predispusi spre a dezvolta probleme emotionale sau comportamentale decat cei supravegheati in permanenta de mamicile lor.

Cum s-a ajuns la aceasta concluzie?

Constatarea a fost publicata in jurnalul "Epidemiology and Community Health" si a fost confirmata in cadrul unei cercetari efectuate anul trecut in Statele Unite Ale Americii.

In anul 2010, aproximativ 64% din mamele cu copii sub 6 ani din America s-au intors la slujbele lor dupa nastere, arata datele Biroului de Statistica din SUA.

Cercetatorii au observat ca nu exista nicio legatura intre faptul ca femeile au un serviciu si felul in care se dezvolta micutii, ba dimpotriva!

Copilul care creste intr-o familie cu ambii parinti realizati profesional beneficiaza de un nivel mai bun de trai si educatie, datorita gradului de cultura al celor care il ingrijesc, precum si gratie bunastarii materiale din camin.

Mai mult, fetitele ale caror mame nu au muncit deloc vreme de cinci ani sunt de doua ori mai predispuse dezvoltarii unor probleme de comportament la varsta gradintei, arata studiul in cauza.

Cercetarea a analizat informatiile despre statusul profesional al parintilor cu copii de 3, respectiv 5 ani.

Cercetatorii au comparat informatiile obtinute cu comportamentul social si emotional al micutilor de cele doua varste, pentru a observa daca activitatea in profesie a mamelor are un impact asupra echilibrului copiilor in crestere.

Sa muncesti nu inseamna sa-ti abandonezi copilul!

Directorul Centrului pentru Sanatatea Copiilor din Baltimore, Charles Shubin, atrage totusi atentia asupra faptului ca persoana desemnata sa ingrijeaza micutul in absenta parintilor trebuie sa fie aleasa cu foarte mare atentie.

Shubin sustine ca slujba nu este un pretext pentru a-ti abandona copilul, ci dimpotriva.

Angajeaza o bona de incredere si calificata in meserie, ai grija ca puiul tau sa o accepte si o agreeze, iar dupa incheierea programului de la serviciu dedica-i timp copilului si implica-te in ritualul lui zilnic de nutritie, joaca si odihna odata ce ajungi acasa.

Daca micutul tau se va simti neglijat si respins pentru ca tu esti prea obosita sa-i acorzi atentie, cariera ta va deveni in acest caz un factor negativ in dezvoltarea copilului.

Cariera si meseria de mama sunt compatibile

Susan Newman, psiholog si autorul multor carti din domeniu, sustine ca studiul descris mai sus confirma intocmai propriile sale constatari in materie de crestere si educare corecta a copilului.

Newman crede ca merita sa-ti continui activitatea profesionala chiar daca ai devenit mama. Daca te bucuri de un inlocuitor de incredere, afectuos si responsabil, nu exista niciun risc sa cresti un copil-problema.

De fapt, parintii care isi educa cel mai corect copiii sunt cei care isi au toate aspectele vietii bine puse la punct, iar cel profesional este cu siguranta esential.

Asadar, daca te simti vinovata ca trebuie sau vrei sa muncesti desi ai devenit mama, nu faci decat sa-ti irosesti sentimentele. Oamenii de stiinta o confirma!

Autor: Adelina Dobrin

Recomandari