Mamici: 6 griji de care sa uiti urgent

history_edu ele.ro calendar_month 15 Oct 2012, 16:19
Cate griji poarta in suflet pana si cele mai curajoase mamici, numai femeile care au adus pe lume un copil stiu. Motivele de ingrijorare ale mamelor cresc odata cu cei mici si continua sa se inmulteasca de la an la an, fie ca vorbim despre sanatate si protectie, fie ca ne referim la cercurile sociale in care se invart piticii aflati in plina dezvoltare. Vestea buna este ca exista cateva griji frecvente si banale, de care poti sa uiti urgent si sa te bucuri de viata cu mai multa relaxare.
Cat mananca, de ce stranuta, cu cine se joaca, la ce programe TV se uita, de la cine a invatat anumite cuvinte, de ce nu doarme mai mult sau mai putin? Daca iti suna familiar, inseamna ca faci parte din marea comunitate de mamici coplesite de griji, care ar zambi mai mult daca ar uita de cateva preocupari care le consuma inutil energia si timpul.
1. Farfuria goala
Pentru multe mamici, farfuria goala a copilului este garantia ca cel mic are pofta de mancare, deci este sanatos tun. Nutritionistii spun ca, atunci cand un copil decide singur cantitatea de alimente pe care sa o consume, inseamna ca reuseste sa isi evalueaze singur necesitatile organismului.
Regula de baza este urmatoarea: daca nu este subponderal, un copil nu va avea de suferit daca nu mananca atat cat se asteapta adultii sa o faca.
2. Prietenii potriviti
Parintii sunt tot mai interesati de cercul de prieteni din care copiii lor fac parte si prefera sa ii izoleze pe cei mici in fata computerului, decat sa le permita o socializare fireasca. Aminteste-ti de libertatea de care te-ai bucurat tu in copilarie si lasa-ti prichindelul sa cunoasca lumea asa cum este. Invata-l diferenta dintre rau si bine si ce inseamna sa urmezi un exemplu pozitiv si sa ignori unul negativ. Joaca nu este un teritoriu in care sa detii tu controlul!
3. Curatenia impecabila
O alta grija a mamicilor este curatenia impecabila din jurul copiilor. Si ce daca se murdareste de praf la locul de joaca sau participa la un meci de fotbal dupa ce a plouat? Sistemul lui imunitar are nevoie de germeni pentru a ramane activ si reactiv, iar explorarea mediului inconjurator este singurul mod prin care un copil invata legile fizicii.
4. Baita de fiecare seara
In mod normal, baia inainte de culcare este relaxanta si necesara pentru o igiena temeinica. Din cand in cand, se poate intampla ca cel mic sa nu vrea nici in ruptul capului sa intre in cada, iscandu-se in razboi istovitor de ambele parti. Daca cel mic nu este foarte murdar, poti amana baita pentru a doua seara. In acest fel, salvezi o buna parte din resursele emotionale ale familiei si castigi mai mult timp pentru tine si partenerul tau.
5. Limbajul trivial
Cultura populara este caracterizata de un limbaj trivial, iar tu nu poti opri absolut toate sursele de cuvinte vulgare pe care copilul tau le-ar putea auzi (inclusiv tu poti "scapa" un termen fara perdea, fara sa iti dai seama). In loc sa iti introduci copilul intr-o cutie de sticla, unde sa auda numai discursuri elevate, invata-l ca acele cuvinte sunt "rele" si sunt folosite doar de persoanele lipsite de educatie. Curand, il va absorbi ca pe un principiu de viata permanent.
6. Muzica nepotrivita
Inconjurati de tehnologie, copiii absorb imediat noutatile din muzica. Anumite genuri muzicale sau versuri pot avea un continut sexual bogat, insa acest lucru nu inseamna ca cel mic chiar intelege despre ce sa canta. Lasa-l sa se bucure de arta si nu uita ca, daca ii intezici un lucru, cu atat mai atragator i se va parea!
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre