Nu lasa divortul sa-ti afecteze copiii

Nu lasa divortul sa-ti afecteze copiii
  calendar_month        
Majoritatea parintilor ar face orice pentru a nu-si supara copiii - dar cand cuplurile incep procesul dureros al despartirii si cele mai bune intensii sunt adesea uitate.

Cercetarile arata ca factorul cheie care afecteaza abilitatea unui copil de a trece cu bine prin divortul parintilor este calitatea contactului cum ambii parinti si nivelul de conflict dintre ei.

Copiii au nevoie cel mai mult de parintii lor intr-o perioada in care acestia se simt cel mai putin dispusi pentru a-l oferi. Iata cateva sfaturi pentru a diminua impactul dicvrtului.

Tine-ti emotiile in frau

Cel mai important lucru - managementul furiei. Este ok sa stai de vorba cu cel mic si sa-i explici ca este o perioada dificila si pentru tine, dar tine minte ca emotiile puternice pot speria un copil. El trebuie sa stie ca lumea este in continuare un loc sigur.

Unul dintre cele mai distructive lucruri pe care le poti face este sa-ti invinuiesti partenerul. Pentru copil este esential sa stie ca inca poate avea o relatie buna cu ambii lui parinti. Dati-i vestea impreuna, si explicati-i ce se intampla.Nu trebuie sa stie toate detaliile si motivele despartirii voastre, dar trebuie sa stie ca inca il iubiti si veti avea grija de el, chiar daca nu mai sunteti parteneri.

Discutati cu el

Fiti gata sa le raspundeti la intrebari cat de sincer puteti si asigurati-l ca poate veni la voi oricand are nevoie.

Copiii de toate varstele trebuie sa stie ca despartirea nu este vina lor si ca nici unul dintre voi nu va inceta sa-l iubeasca, iar el poate sa va iubeasca in continuare pe amandoi.

Este esential sa intelegeti ca divortul nu este un simplu eveniment pentru copil, ci ceva ce il va afecta pentru toata viata.

Mentineti rutina si limitele la fel ca inainte - lasand impresia ca nimic nu s-a schimbat la exterior poti minimiza tulburarile interne.

Regresia catre un stadiu anterior de dezvoltare este normala pentru cei mai mici, iar cei mai mari pot fi mai dificili decat de obicei.

Accepta aceste schimbari ca normale si incurajeaza-ti copilul sa revina pe linia de plutire atunci cand este gata.

Stabileste un contact regulat - acest lucru este important, cat mai devreme posibil, mai ales pentru copiii mici care vor gasi dificila separarea pe perioade mai lungi.

Cooperati unul cu celalalt ca parinti, discutati si planuiti impreuna urmatorii pasi in educarea copilului vostru si, cel mai important, nu-l puneti niciodata pe cel mic intre voi.

Cereti ajutor: daca nu sunteti siguri cum sa va ajutati mai bine copiii, cereti ajutorul unui consilier familial.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Marturisirea
  • person

    "nu va luati dupa aparente.."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right