Parinti: 3 sfaturi pentru copii ascultatori

Parinti: 3 sfaturi pentru copii ascultatori
  calendar_month        
Copiii neascultatori sunt un cosmar atat pentru parintii lor, cat si pentru toti cei care ii inconjoara. Chiar si pentru copii, lipsa limitelor devine angoasanta. De aceea, parintii trebuie sa se faca ascultati.

Ascultarea cere munca

Crizele de furie din supermarket, refuzul de a-si face temele din fiecare seara, impolitetea in public sunt inacceptabile. Cum iti faci copilul sa inteleaga ca trebuie sa te asculte? Nu e chiar asa de usor, mai ales ca traim intr-o societate care valorizeaza placerile si libertatea. Si e cu atat mai greu cu cat numeroase cupluri parentale se despart, pierzandu-se astfel solidaritatea in fata copilului.

Copilul trebuie sa asculte, nu sa se supuna. Acesta este un punct esential in educatia lui. Pentru a-ti ajuta copilul sa devina ascultator, urmeaza urmatoarele trei repere.

Trebuie sa-i dai explicatii copilului?

Da, atunci cand ii ceri copilului sa te asculte, este necesar si de preferat sa-i oferi si o explicatie. In schimb, atentie, aceasta explicatie trebuie sa vina mereu dupa ascultare.

Explicatia nu este prealabila si nu reprezinta o conditie pentru ascultare. Explicatia trebuie sa fie considerata mai mult un act de multumire a parintelui fata de copilul sau, care a fost ascultator.

Nu intrerupe copilul cand vorbeste - adevarat sau fals?

De frica sa nu inhibe copiii in exprimare, unii parinti evita sa-i intrerupa in timp ce vorbesc. Ei procedeaza corect cat timp copilul invata sa vorbeasca, adica intre 18 luni si 4 ani. In schimb, dupa ce copilul stapaneste fluent limba, parintii trebuie sa-l opreasca uneori din vorbit, mai ales cand nu si-a asteptat randul si a intervenit in discutiile adultilor.

Educatia necesita timp... deci nu-ti pierde rabdarea!

Educatia, din care face parte si ascultarea, se face in timp. Ea este sinonima cu rabdarea si cu timpul. Timpul necesar educatiei e imposibil de compactat si se numara in ani.

Recomandari