Parinti si copii

Parinti si copii
  calendar_month        
La ce folosesc psihologia si frazele ei intortocheate, daca nu reusim sa ne intelegem copiii si sa stim sa ne purtam cu ei in asa fel incat sa putem construi o punte solida de legatura?

Multi parinti profita de "statutul de parinte" pentru a ingradi total libertatea copilului sau incercand sa le impuna "valorile lor morale", modul lor de gandire si punctele lor de vedere, motivand faptul ca ei au o vasta experienta de viata si de scoala si ca "ce si cum gandesc ei" este bine si nu cum gandeste copilul in naivitatea sa.

Eu consider ca de la implinirea varstei de majorat,un copil trebuie sa fie lasat sa gandeasca liber, sa ia propriile sale decizii si sa-si asume responsabilitatea deciziilor luate. Intr-un cuvant sa fie lasati sa-si formeze personalitatea chiar daca mai si gresesc.

Aici trebuie sa intervenim noi ca parinti, incercand din umbra si prea putin sesizabil, sa le indreptam pasii pe calea cea buna, lasandu-i sa creada ca au facut acest lucru singuri si sa se bucure de reusite.

Faptul ca incerc sa spun ca parintii trebuie sa fie mai maleabili si mai intelegatori cu copiii lor nu inseamna ca ei trebuie sa profite de acest lucru si devina "rebeli".

Consider ca atat parintii cat si copiii trebuie sa faca cate un pas unul in intampinarea celuilalt.

Recomandari