Promovarea si apararea drepturilor copilului
history_edu ele.ro calendar_month 23 Mai 2005, 10:27
Miscarea de promovare a drepturilor copilului a inceput in 1924, odata cu adoptarea de catre Liga Natiunilor Unite a Declaratiei Drepturilor Copilului elaborata de Eglantyne Jebb, fondatoarea miscarii Salvati Copiii din Marea Britanie.
Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului a fost ratificata de Parlamentul Romaniei in septembrie 1990. Conform articolului 11 din Constitutia Romaniei, aceasta face parte din dreptul nostru intern.
In Romania in prezent exista numeroase ONG-uri si fundatii pentru apararea si promovarea drepturilor copilului dintre care se evidentiaza: Unicef, Salvati copii, World Vision,etc, care deruleaza programe in sprijinul copiilor.
In anul 1924 a fost a fost enuntata Declaratia de la Geneva privind drepturile copilului si Declaratia drepturilor copilului, adoptata de Adunarea GeneralaOrganizatiei Natiunilor Unite la 20 noiembrie 1959, si a fost recunoscuta in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, in Pactul international privind drepturile civile si politice (in special art. 23 si 24), in Pactul international privind drepturile economice, sociale si culturale (in special art. 10) si in statutele si instrumentele aplicabile ale institutiilor specializate si ale organizatiilor internationale preocupate de bunastarea copilului, avand in vedere ca, "data fiind lipsa sa de maturitate fizica si intelectuala, copilul are nevoie de protectie si ingrijire speciale, inclusiv de o protectie juridica adecvata, atat inainte cat si dupa nasterea sa".
Potrivit Conventiei prin copil se intelege orice fiinta umana sub varsta de 18 ani, exceptand cazurile in care legea aplicabila copilului stabileste limita majoratului sub aceasta varsta.
Potrivit articolului 19 din Conventie "statele parti vor lua toate masurile legislative, administrative, sociale si educative corespunzatoare pentru protejarea copilului impotriva oricaror forme de violenta, vatamare sau de abuz fizic sau mental, de abandon sau neglijenta, de rele tratamente sau de exploatare, inclusiv violenta sexuala, in timpul cit se afla in ingrijirea parintilor sau a unuia dintre ei, a reprezentantului sau reprezentantilor sai legali sau a oricarei persoane careia i-a fost incredintat".
Desi exista legislatie specializata pe domeniul protectiei copilului problema ramane tot la modul de punere in practica a acestor prevederi legislative de venire in intampinarea copiilor exploatati si abuzati fizic si psihic de familie sau de catre cei care se folosesc de ei.
Inca paginile ziarelor si ecranele televizoarelor abunda de stiri in care sunt prezentati copii maltratati, abuzati sexual, traficati ca o marfa sau exploatati in diverse moduri. Pentru ei statul si noi toti ar trebui sa sa ne implicam mai mult, sa facem ceva ca numarul lor sa se micsoreze.
Promovarea si apararea drepturilor copilului in Romania se realizeaza sub patronajul statului si prin Autoritatea Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), constituita in baza prevederilor Hotararii de Guvern nr. 1432/2004 care se organizeaza si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
Dupa cum ne-am referit mai sus, legislatie pentru apararea drepturilor copilului exista, problema ramanand gasirea unor mijloace coercitive mai puternice care sa oblige la respectarea acestor legi.
Cateva din hotararile pentru protectia copilului sunt cele mentionate in continuare:
-Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
-Ordin nr. 123/2004 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Subgrupului pentru coordonarea si evaluarea activitatii de prevenire si de combatere a traficului de copii.
-Hotarare nr. 1769/2004 privind aprobarea Planului national de actiune pentru eliminarea exploatarii prin munca a copiilor.
-Hotarare nr. 1440/2004 privind conditiile si procedura de licentiere si de inspectie a serviciilor de prevenire a separarii copilului de familia sa, precum si a celor de protectie speciala a copilului lipsit temporar sau definitiv de ocrotirea parintilor sai.
-Hotarare nr. 1438/2004 pentru aprobarea regulamentelor-cadru de organizare si functionare a serviciilor de prevenire a separarii copilului de familia sa, precum si a celor de protectie speciala a copilului lipsit temporar sau definitiv de ocrotirea parintilor sai
-Hotarare nr. 726/2004 pentru aprobarea Planului de actiuni prioritare in domeniul protectiei copilului impotriva abuzului, neglijarii si exploatarii pentru perioada 2004-2005, etc.
Daca exista ceva blamabil si de condamnat in aceasta lume nedreapta este felul in care unor copii le este furata copilaria si dreptul la o viata in limitele decentei, dreptul la o egalitate de sanse si la o dezvoltare armonioasa atat fizica cat si psihica.
Cu totii speram ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa nu mai vedem la orice colt de strada copii la cersit sau la spalat de parbrize, ori stiri despre copii abandonati sau omorati imediat dupa nastere chiar de persoanele care i-au adus pe lume.
Problema copiilor si suferintelor la care multi sunt supusi la o varsta frageda trebuie sa reprezinte o preocupare pentru intreaga societate, o cauza pentru care merita sa lupti, caci fara a exagera si folosi clisee, ei chiar reprezinta viitorul oricarei natiuni. O natiune sanatoasa este o natiune cu copii sanatosi.
Alte articole despre