Stii unde este copilul tau?

Stii unde este copilul tau?
  calendar_month        
Este luni, ora 1.00 a.m. Stii unde este copilul tau? Daca este adolescent, probabil ca nu stii. Pe masura ce copilul tau creste si incepe sa ia din ce in ce mai multe decizii in ceea ce-l priveste, nu inseamna ca trebuie sa renunti complet la monitorizarea activitatilor sale.

Rolul tau devine chiar mai important in acest moment. Nu-ti poti urmari copilul pentru a-i monitoriza fiecare miscare (nu ca nu ti-ai dori sa faci asta), insa poti si trebuie sa fii in continuare atenta la locurile pe care el le frecventeaza si la prietenii sai. Nu-ti fie frica sa-i impui reguli tanarului adolescent, acesta este momentul cand el asteapta de la tine sa-i fii parinte si nu prieten.

Incepe prin a-i monitoriza prietenii inca din primii ani ai adolescentei. Daca astepti sa creasca mai mult poate simti ca nu mai ai incredere brusc in el si ca suspectezi ca face ceva gresit. Din acest motiv poate transforma aceasta grija a ta intr-o disputa si o lupta fara sfarsit.Urmatoarea lista te poate ajuta sa monitorizezi activitatile copilului tau:

ai grija sa-i cunosti prietenii (numele lor si numarul lor de telefon);
cunoaste-i pe parintii prietenilor copilului tau si cere-le, daca este posibil, numarul de mobil;
insista sa te anunte daca pleaca undeva dupa terminarea orelor de scoala;
afla daca sunt si adulti la petrecerile la care merge;
afla unde merge si cu cine;
informeaza-te despre metoda pe care o foloseste ca sa ajunga la o petrecere (daca merge cu cineva cu masina);
daca te cheama sa il/o iei de la petrecere, mergi mai devreme pentru a-i observa comportamentul;
verifica-l din cand in cand pentru a vedea daca merge intr-adevar acolo unde iti spune.

Monitorizarea inseamna stabilirea unor limite ferme pentru copilul tau, trebuie sa stii mereu ce se intampla in viata sa. Copilul tau ar trebui sa stie si ce anume trebuie sa faca in caz de urgenta, sau atunci cand se intampla ceva neprevazut.

Ii poti da bani, un telefon mobil, o cartela pentru telefonul public sau un pager si instructiuni clare despre momentul cand trebuie sa te sune si sa te anunte unde este.

Colaboreaza cu prietenii copilului tau. Facteti schimb de adrese de e-mail si numere de telefon, pentru a va ajuta reciproc sa va monitorizati copii si sa fiti permanent informati in legatura cu activitatile acestora.

Incurajaza-ti copilul sa participe la activitatile extra-scolare care includ prezenta adultilor, precum cluburi scolare sau diverse sporturi. Joburile cu program redus, dupa terminarea cursurilor ii pot ajuta pe adolescenti sa dobandeasca simtul valorii si al responsabilitatii.

Nu in ultimul rand, afla cine este copilul tau, ce muzica asculta, ce cariera isi doreste sa urmeze, ce vedete admira. Cunoscandu-ti copilul mai bine iti poti da seama ce face atunci cand nu este langa tine.

Tinerii au nevoie de multa libertate pentru a-si incepe drumul catre independenta si au nevoie de parinti care sa le monitorizeze comportamentul intr-un mod respectuos si adecvat.

Recomandari