Strategii pentru parinti furiosi

Strategii pentru parinti furiosi
  calendar_month        
Furia este una dintre cele mai comune emotii si este normal ca un parinte sa se enerveze pe propriii copii.

Insa modul in care un parinte gestioneaza aceasta furie este foarte important pentru o relatie sanatoasa intre parinte si copil.

Si sa nu uitam, nu este vorba numai de copii: partenerul de viata, parintii, fratii, socrii pot creste nivelul de stres al parintilor.

Indiferent care este cauza sau tinta spre care furia noastra se indreapta, expertii sunt de acord ca modul de exprimare al furiei poate fi dureros si nu rezolva niciodata o problema.

Asadar, este important sa ne descurcam cu sentimentele de furie fara a afecta personalitatea copilului.

Cum ne putem controla aceste sentimente?

1. Iesiti sau asteptati - atunci cand va simtiti furios, retrageti-va din situatie pana va calmati.

2. "Eu", nu "tu" - evitati sa va atacati copilul cu afirmatii de genul "tu nu o sa inveti niciodata", "tu esti asa un smiorcait". in schimb, ganditi in termeni referitori la propria persoana "Mie nu imi place sa adun hainele dupa tine".

3. Scrieti . Daca sunteti prea furiosi pentru a vorbi, atunci nu o faceti. in cazul in care copilul citeste deja, exprimati-va sentimentele in scris. Cateodata, timpul pentru cautarea unei foi si a unui pix, va mai reduce din furie.

4. Ramaneti in prezent , nu acuzati pentru greseli trecute sau pentru ce credeti ca va face in viitor. Referiti-va doar la problema prezenta.

5. Reintroduceti sentimentele bune . Cand le pierdeti, reconectati-va cu copilul dumneavoastra cat de curand puteti. Asta inseamna, de exemplu, sa spuneti ca va pare rau si sa imbratisati copilul. in cazul copiilor mai mari, puteti oferi explicatii- de ce ati fost furios/furioasa- alaturi de scuze. Nu va temeti ca scuzele va vor diminua autoritatea deoarece scuzele arata copilului ca il respectati si il invata faptul ca oricine poate gresi la un moment dat.

6. Recunoasteti care este problema . Este un comportament al copilului sau sunteti obosit, va simtiti supraincarcat la serviciu, sunteti suparat pe partenerul de viata, mama sau sef? Fiti constient de momentele in care sunteti mai vulnerabil la furie si rezistati urgentei de a transmite sentimente negative copilului dumneavoastra.

7. Copiii nu sunt singurii care ii infurie pe parinti. Rudele care critica, judeca si interfereaza cu regulile din familie, pot crea tensiune. Este recomandat ca parintii sa stabileasca limite in avans pentru bunici sau alte persoane care devin prea implicate si sa ii ajute sa invete cum sa respecte aceste reguli.

De exemplu, daca un bunic ofera prea multe dulciuri copilului, parintele ii poate explica faptul ca medicul pediatru le-a recomandat cat mai putine dulciuri. Daca un bunic sau o alta ruda face temele in locul copilului, explicati faptul ca profesorul a cerut ca elevii sa faca tema independent.

8. Stilul diferit de educare al partenerului poate fi o alta sursa de stres. Este util un parteneriat intre parinti - un angajament prin care parintele care a fost implicat intr-o situatie cu copilul sa managerieze aceasta problema pana la sfarsit, fara sa fie influentat de celalalt partener. insa, daca unul dintre parinti devine furios, celalalt il poate ajuta sa se calmeze.

9. Faceti pentru dumneavoastra si restul familiei un tabel si adaugati un sticker de fiecare data cand unul dintre membrii familiei are o manifestare de furie. Atunci cand un membru al familiei aduna mai multe stickere, este timpul sa vorbiti despre ce se intampla.10. Puteti avea la indemana un reportofon sau un casetofon pentru a va inregistra . Cand simtiti ca veti exploda, porniti inregistrarea. Ascultati apoi ce ati inregistrat si imaginati-va ca dumneavoastra sunteti copilul.
Autor: Andreea Biji, psiholog in cadrul organizatiei Salvati Copiii

Articolul a fost realizat in cadrul campaniei "Asculta-i sufletul!" , campanie de educare si de sensibilizare pentru a combate violenta la adresa copiilor derulata de organizatia Salvati Copiii, in perioada septembrie 2011-decembrie 2011.

Campania isi propune sa atraga atentia asupra nevoilor emotionale si psihice ale copiilor, precum si asupra efectelor negative pe care le au disciplinarea prin bataie, umilinta si neglijenta in ceea ce priveste dezvoltarea psihica si afectiva a acestora si modul in care se formeaza si se va comporta viitorul adult.

De asemenea, ea isi propune sa ofere adultilor metode alternative si sprijin de specialitate pentru cresterea copiilor intr-un mod pozitiv. Expertii Salvati Copiii stau la dispozitia presei pentru a raspunde la intrebari si pentru a da informatii.

Salvati Copiii a dezvoltat in cinci orase din tara (Bucuresti, Timisoara, Iasi, Suceava, Targu Mures) Centre de Consiliere pentru Parinti, unde sunt oferite servicii de educare si consiliere pentru parinti si copii si servicii de formare pentru profesionistii care interactioneaza cu copii. La Bucuresti, Salvati Copiii a infiintat de asemenea Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii, unde ofera servicii de evaluare clinica, consiliere si psihoterapie pentru copii si adolescenti.


Recomandari

Newsletter Ele.ro

/////////////////////////////////////
  • person

    "a￯n incona￯tient, nimic nu ia sfa￯ra￯it, nimic nu trece, nimic nu se uita￯."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right