Vei avea un fratior sau o surioara!

Vei avea un fratior sau o surioara!
  calendar_month        
Cum ii explici copilului ca isi va pierde statutul de copil unic fara sa devina gelos si furios pe parinti?

Care este cel mai bun moment sa-i vorbesti copilului?

Unii sunt de parere c-ar trebui sa fii prudenta si sa astepti finalul lunii a treia de sarcina pentru a face anuntul, insa copilul va intelege ca ceva s-a schimbat chiar dinainte sa-i spui. Deci, daca decideti sa mai asteptati inainte sa-i spuneti, ramaneti discreti. Momentele bune nu sunt scrise in carti, va trebui totusi sa-i spui odata si-odata.

Cum ii vorbesti de sosirea fratiorului sau surioarei?

9 luni e timp lung pentru un adult, dar interminabil pentru un copil! Lasa-l pe cel mic sa abordeze subiectul cand va dori. Pe masura ce burtica ti se va rotunji, intrebarile vor veni de la sine. In functie de varsta sa, ii poti oferi o carte care sa-i explice ce se intampla si sa cititi amandoi din ea.

Asigura-l de statutul sau familial

Repeta-i de mai multe ori ca noul bebe nu va schimba cu nimic iubirea ta pentru el, lauda-i statutul de frate mai mare. Spune-i cate activitati cool va putea face de-acum, ca e baiat/ fata mare. Daca-l simti totusi sensibil fata de acest subiect, spune-i povesti despre tine si fratii tai: cate prostii faceati cand erati mici, ce bine va jucati, cum va certati.

Fa-l un participant activ la eveniment

Responsabilizeaza-l prin a-i permite sa pregateasca impreuna cu tine sosirea bebelusului. De exemplu, ia-l cu tine si mergeti sa-i cumparati prima jucarie, pe care cel mic i-o va oferi bebelusului in prima sa zi de viata. Decorati impreuna camera micutului, alegeti stickere cu animale si personaje de basm.

Daca refolosesti materiale care au apartinut intaiului nascut, profita de ocazie pentru a-i povesti lucruri de pe vremea cand acesta era un bebelus. Arata-i filmari si poze cu voi. Astfel va intelege ca noul sau frate sau noua surioara nu va avea nimic in plus fara de ce a avut si el la nastere si ca sunt pe picior de egalitate.

Pregatiti-va de ziua Z

Cand data nasterii se apropie, explica-i cum se vor petrece lucrurile in momentul plecarii tale la maternitate, ziua sau noaptea. Spune-i ca e posibil sa fie nevoie sa-l lasi in compania altor persoane cateva zile si ca va putea sa te viziteze la spital. Cand sositi acasa, nu-l forta sa se apropie de bebelus daca nu vrea. Curiozitatea il va impinge pana la urma sa se apropie, iar apoi iti va fi greu sa-l dezlipesti de cel mic.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Aceiasi
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right