Ziua mamei sau ziua femeii?

Ziua mamei sau ziua femeii?
  calendar_month        
Parerile sunt impartite. Multi considera ca ziua de 8 Martie este ziua internationala a femeii, si automat este si ziua in care toate mamele sunt sarbatorite.

Dar sa vedem care au fost originile acestei sarbatori si de cand a devenit traditie ca in aceasta zi sa fie sarbatoare pentru toate femeile.

Radacinile sarbatoririi femeii se intind inca de pe vremea vechilor greci. Conform traditiei Greciei antice, inclusiv maretii zei din Olimp aveau o zi in care sarbatoreau pe zeita Rhea, zeita-mama a tuturor, asociata deseori cu pamantul.

Astfel, odata cu ei si pamantenii sarbatoreau femeia-mama, creatoarea tuturor fiintelor vii si simbol al renasterii perpetue.

Insa in vremuri mai recente, prima atestare a ideii de sarbatorire a femeii vine din anul 1910, din Copenhaga, cu prilejul evenimentelor aferente miscarii femeilor pentru egalitate in drepturi si egalitate de sanse.

Insa nu a existat o data fixa pentru aceasta pana in anul 1917, in data de 8 martie, zi aleasa de muncitoarele din Sankt Petersburg pentru a declansa o greva muncitoreasca.

Insa a fost nevoie de inca alti 60 ani de atunci, pana cand, in 1977, ziua de 8 martie sa fie declarata oficial ziua internationala a femeii, devenind ulterior o traditie in majoritatea tarilor din Europa si din SUA.

Asadar, ziua de 8 Martie este pe plan international Ziua Femeilor Militante, a celor datorita carora noi, femeile de azi, avem drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educatie, la divort, la asistenta medicala, la contraceptie.

Ziua femeii. Insa de unde vine totusi sarbatorirea zilei mamei, pe data de 8 martie?

In regimul communist, ziua internationala a femeii a fost inlocuita cu sintagma "ziua mamei", inlocuindu-se astfel ideea de femeie puternica, militanta pentru drepturile ei, cu imaginea mult mai supusa, a unei mame.

Odata cu evenimentele din decembrie 1989, multi au revenit la vechea sintagma, aceea a zilei femeii, insa foarte multi au ales sa pastreze ambele traditii si sa isi sarbatoreasca femeia iubita si mama in aceeasi zi, de 8 martie.

Autor: Diana Paunescu

Recomandari

Newsletter Ele.ro

valori de schimb
  • person

    "va puteti plimba pe oricare dintre alei , dar daca veti ajunge la inima mea calcati cu grija"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right