"Couture" sau "Haute - Couture"?

"Couture" sau "Haute - Couture"?
  calendar_month        
Am auzit, de multe ori, vorbindu-se despre "couture" si "haute-couture". Dar stim oare care este diferenta dintre cei doi termeni, ce criterii trebuie sa reuneasca o colectie pentru a putea fi definita intr-un fel sau altul?

Trebuie mentionat faptul ca exista o deosebire destul de mare intre cele doua tipuri de creatii vestimentare. Pentru a se putea sesiza si mai bine diferenta, poate ar fi mai potrivit, ca in cele ce urmeaza sa scriem "couture" (cu minuscula) si "Haute-Couture" (cu majuscula). Diferenta dintre cele doua este stabilita de institutia, numita "Chambre Cyndicale de la Couture Parisienne" (Sindicatul Parizian al Modei).

Potrivit unui set de reguli, adoptat de aceasta institutie, colectiile Haute-Couture trebuie sa fie prelucrate manual in proportie de 70%. Majoritatea caselor de moda, indeplinesc aceasta cerinta prin aplicarea manuala a unui numar mare de strasuri, paiete, broderii pe articolele vestimentare pe care le produc. Ele sunt confectionate din materiale - unicat. Deoarece, costul lor de productie este foarte ridicat, colectiile Haute-Couture se vand la preturi exorbitante.

Pentru a primi certificatul de Casa de Moda "Haute Couture", numarul angajatilor pe care ii are unitatea in subordine, nu trebuie sa fie mai mic de 20 de persoane; de doua ori pe an aceasta avand obligatia de a prezenta presei mondiale a domeniului colectii care sa numere cel putin 50 de articole. Bugetul anual al unei astfel de case de moda este de 3 milioane de euro.

Un alt criteriu, destul de sever, este acela al pozitiei geografice. Pentru a fi considerata in mod oficial o casa Haute Couture, aceasta trebuie sa-si aiba sediul numai si numai in capitala modei, Paris. Chiar daca esti cel mai genial creator de moda italian, britanic sau american, dar vrei sa fii recunoscut ca si creator Haute Couture, trebuie sa-ti faci mutatia la Paris!

78384.jpg

78385.jpg78383.jpgTinand cont de duritatea criteriilor de investire a unui atelier de creatie cu titlul de Casa de Moda Haute Couture, ne dam bine seama ca numarul acestora este foarte limitat. In jur de 20 de case de moda exista in prezent si anume acestea formeaza agenda Saptamanilor Haute-Couture, eveniment organizat de doua ori pe an (ianuarie si iulie) in capitala modei. Un alt eveniment important, care se desfasoara in lunile martie si octombrie, este Saptamana Modei Pret-a Porter. Exista o tendinta de diferentiere a celor doua evenimente. Chiar daca in ambele cazuri, colectiile sunt prezentate de aceleasi renumite case: Chanel, Lacroix, Givenchy, Dior, etc., evenimentele Haute Couture sunt vizitate de exponentii "inaltei societati", acestia fiind capabili nu numai sa viseze, dar sa si procure articole cotate la peste 100.000 de dolari.

Alaturi de casele Haute Couture, si alti designeri isi prezinta colectiile pe podiumurile acestor evenimente de mare clasa. La fel ca si primii, ultimii creaza articole exclusive, dar nu indeplinesc celelalte criterii impuse de Sindicatul Parizian al Modei. Tocmai de aceea, ele sunt numite case de moda "Couture". O alta categorie fashion sunt casele de moda, membri-corespondenti ai Federatiei Franceze Haute Couture. Acestea creeaza colectii Haute-Couture in tarile lor de origine si nu isi au sediul in Paris, ele neavand dreptul de a se numi Haute-Couture in capitala modei. Printre acestea se numara Valentino, Versace, Valentin Yudashkin, s.a.Toate acestea fiind spuse, cred ca a venit momentul sa va satisfac o ultima curiozitate, transformata, probabil, in nedumerire intre timp... De unde provine profitul caselor de moda Haute Couture? Acest tip de afacere ar fi, intr-adevar, falimentara daca nu ar exista avantajul vanzarii brand-ului, cunoscut si apreciat la nivel international. Cheltuielile pe care le suporta Haute Couture pentru procurarea materiei prime, confectionarea articolelor exclusive, prezentari, reclama, depasesc cu mult veniturile provenite din vanzarea unor astfel de tinute unice. Mecanismul castigului este urmatorul: mii de fabrici din lumea intreaga produc articole pe care apar inscriptionate brand-uri de elita, precum Versace sau Dior. Cate un cent pentru fiecare dintre aceste articole este mai mult decat suficient pentru realizarea unor venituri importante.

Desi piesele vestimentare Haute Couture nu sunt accesibile oricui, acestea reprezinta o importanta sursa de inspiratie pentru colectiile pret-a-porter.

Recomandari