Eliminarea corsetului - anii 1910

Eliminarea corsetului - anii 1910
  calendar_month        
Femeia puternica si doritoare de independenta pe care o cunoaste deceniul al doilea al seolului XX isi incepe emancipare cu un deceniu in urma. Primul simbol al "eliberarii" a fost decorsetarea sau eliminarea din vestimentatia feminina a corsetului incomod, dar obligatoriu pentru orice doamna sau domnisoara din lumea buna.

Unul dintre motivele care a facut posibila aceasta miscare extrem de indrazneata pentru vremea respectiva, a fost nasterea a doua stiluri vestimentare care au reusit sa se impuna, sa fie apreciate sis a fie transpuse in moda strazii a timpului.

Astfel, motivele orientale reusesc sa se strecoare de pe scenele teatrelor si ale operelor, in saloanele de inalta clasa ale Parisului, ca sa cucereasca mai apoi intreaga lume civilizata. Acest stil aduce cu sine o vestimentatie lejera, culori vii, abundenta accesoriilor si a bijuteriilor, precum si umeri dezgoliti. Cel de-al doilea stil despre care vorbeam s-a nascut tot la Paris in anii 1910. Renasterea adoratiei pentru Antichitatea clasica a determinat transpunerea acesteia pana si in moda. Tinutele vestimentare renunta la opulenta, devin simple si drepte, decoltate, silueta nefiind incomodata de diversele inventii ale stilistilor vremii, menite sa subtieze talii mai putin gratioase. Noile tendinte ale modei au determinat femeile sa atraga atentia nu numai asupra formei hainelor dar si asupra proriilor forme. Desi corsetul a disparut, supletea ramanea in voga.

Un alt aspect ce tine de fizicul feminin si care delimiteaza trecerea dintre epoci este machiajul si coafura. Astfel, privirea este puternic accentuata, iar parul este ondulat si tuns cu grija. Tunsorile nu sunt inca foarte scurte, asemeni celor specifice deceniului al doilea al aceluiasi secol, totusi acestea dezgolesc umerii si gatul. Iar decolteul lasat la vedere trebuia sa fie splendid!

78318.jpg78320.jpg
78319.jpgToaletele de dama sunt fie drepte, fie ovale. Mai mult chiar, rochiile si fustele se scurteaza, iar doamnele isi pot etala cu mandrie diversele modele ale cizmulitelor cu toc "Louis" (dupa numele lui Ludovic al XV care obisnuia sa poarte pantofi cu toc). Geanta imensa de "voiaj", atat de populara astazi, era accesoriul preferat al doamnelor la moda, ea asortandu-se de minune cu fustele drepte.

Brusc, insa, intregul fast al Orientului, pene si evantaiuri, dantela si bijuterii au disparut, iar anul 1914 a adus cu sine primul razboi mondial. Femeile au trebuit sa inlocuiasca barbatii, obligati de circumstante sa-si paraseasca locurile de munca. Acum nu mai exista timp pentru ritualuri complexe de imbracare, aparand necesitatea unor haine practice si simple. Acesta este momentul in care Coco Chanel daruieste femeilor, care muncesc, un nou tip de eleganta, cea practica: tricotaj, accesorii pentru cap barbatesti si genti - curele. Cat de diferita era aceasta noua imagine a asa-numitei "business-lady" de fiinta semi-efemera a inceputului de secol.

Recomandari