Istoria rujului

Istoria rujului
  calendar_month        
Te-ai intrebat vreodata ce face ca buzele femeilor sa fie atat de atragatoare si de dorite? Este acea culoare, care le face sa straluceasca si sa fie senzuale.

Vechimea rujului este de 5000 de ani si a luat nastere in anticul oras Ur, langa Babylon. In acele vremuri, pietrele semipretioase erau zdrobite si unse pe buze, drept ruj.

Mai tarziu, femeile egiptene storceau din iod si brom o substanta rosie-violet, care le punea sanatatea in pericol. Cu timpul, aceasta practica s-a numit Sarutul mortii. Este stiut ca rujul reginei Cleopatra era facut din carabusi carmin.

Acestora li se mai adaugau cateva ingredinete pentru a obtine acel pigment rosu aprins, si se adaugau oua de furnici, pentru a da o baza. In afara de asta, henna era o substanta preferata printre femeile egiptene. Pentru ca rujul sa straluceasca se foloseau solzi de peste.

In secolul XVI rujul a devenit foarte popular din Anglia, pe cand se afla la conducere regina Elisabeta I. Ea a introdus trendul fetei data cu creta alba in contrast cu un ruj rosu foarte aprins. In aceasta perioada rujul era facut din ceara de albine si plante.

Atat femeile cat si barbatii erau fascinati de ruj. Totusi in 1653, rujul s-a lovit de opozitia pastorului Thomas hall, care a pornit un razboi zicand ca rujul este opera diavolului.In 1770, parlamentul englez a dat o lege impotriva rujului, afirmand ca femeile care seduc barbatii cu ajutorul machiajului sunt vrajitoare. In 1800 chiar si regina Victoria s-a impotrivit utilizarii lui.

Totusi dupa cel de-al doilea razboi mondial rujul a devenit foarte la moda si datorita industriei filmului.

Rolul cerii din ruj era sa mentina forma rujului. Din acest motiv, se folosea o mare varietate de ceara. In afara de acest ingredient, rujul contine si ulei de masline, minerale, unt de cacao, lanolina si petrolatum. Pe langa toate acestea exista si elemente de hidratare precum Vitamina E, aloe vera, amino-acizi, colagen si substante pentru protectia solara.

Pentru obtinerea culorii se folosesc tot felul de coloranti si pigmenti.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

*Un motto ...
  • person

    ""invata sa-ti scrii durerile pe nisip si bucuriile pe stanca""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right