Istoria sutienului

Istoria sutienului
  calendar_month        
Femeile au folosit intotdeauna hainele ca pe un mijloc de a-si pune in valoare silueta, frumusetea avand prioritate in fata comoditatii. Sanii, atribut prin excelenta al feminitatii, au fost tinta multor transformari, scosi in evidenta, aplatizati, mariti, micsorati, in functie de ce era la moda in perioada respectiva.

In 2500 i hr razboinicele minoniene din insula Creta purtau ceva asemanator sutienului, dar care nu avea scopul de a ascunde, ci de a arata, intrucat sanii erau ridicati si purtati goi deasupra hainelor. Mai tarziu grecoaicele si femeile romane isi infasurau sanii intr-o banda pentru a micsora marimea bustului.

In perioada renasterii partea de sus a rochiilor continea buzunare de matase umplute cu batiste care aveau scopul de a face bustul cat mai voluptos. Dar intrucat nu erau concepute astfel incat aceste buzunare sa fie bine fixate pe corp adesea ele alunecau in pozitii hilare.

Timp de secole bustul a fost sustinut cu ajutorul corsetelor, recunoscute pentru cat de incomode erau datorita scopului lor de a face talia cat mai ingusta. Primul sutien asemanator a ceea ce cunoastem noi acum a fost patentat in 1893. La inceputul secolului sutienele erau concepute sa micsoreze bustul, de abia in anii 20 fiind introduse cupele pe care le cunoastem astazi.

Acum exista o adevarata industrie si formele si materialele utilizate sunt variate. Calatoria insa nu a incetat. Permanent se testeaza noi forme si materiale, astfel incat usorul aspect de disconfort sa fie cat mai mult eliminat. Oricum astazi este o regula sa porti sutien (poate doar pe plaja sa nu atragi priviri curioase daca iti permiti sa iesi fara el. ). Si asta poate fi foarte placut daca stim sa transformam necesitatea intr-o celebrare a starii de spirit poti fi senzuala, sportiva, enigmatica, indrazneata.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Scinteia ...
  • person

    "http://luiza.zboara.eu - sau - fericirea daruita de copii"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right