Istoria trenciului

Istoria trenciului
  calendar_month        
Imortalizat in filmele vechi, adaptat de designeri si purtat de fashion iconuri , trenciul a fost prima piesa vestimentara adoptata din garderoba masculina.

Primele trenciuri erau rezistente la apa si erau lungi pana la gambe. Au fost folosite de armatele multor tari in timpul celor doua razboaie mondiale. Trenciul nu trebuie confundat cu haina lunga, gen pelerina, purtata de cowboy in Vestul Salbatic.

In 1879, Thomas Burberry a inventat un material special, confortabil si rezistent la ploaie. Fructul muncii lui se numea gabardina, o tesatura strampta si rezistenta la ploaie, din care a facut mai apoi trenciul. Acesta avea sa fie purtat de exploratorii polari, printre care si Roald Amundsen, primul om care a ajuns la Polul Sud in 1911.

Succesul materialului rezistent de la Burberry a fost fenomenal. Primul mare client a fost chiar armata britanica. Burberry a adaugat gabardinei cureluse pentru umeri(folosite pentru prinderea manusilor sau a bonetelor) si inele din metal si asa a luat nastere trenciul.Cand soldatii s-au intors de pe front, au continuat sa poarte trenciurile si in viata de civili. Trenciul si-a mentinut forma originala de-a lungul anilor si inca este realizat din 26 de piese din gabardine de diferite dimensiuni si accesorizat cu o curea cu catarama.

Trenciul Burberry a fost imitat de majoritatea caselor de moda din toata lumea. Acesta a devenit popular atat in randurile oamenilor obisnuiti, cat si in randurile actorilor si nu si-a pierdut din sarm nici atunci cand a fost asociat cu miscarile revolutionare.

In 1942, Humphrey Bogart a aparut intr-un trenci in filmul Casablanca iar femeile si barbatii din toata lumea i-au urmat exemplul.

La sfartisul anilor '70, trenciul a fost adoptat de catre punkeri. Totodata, pentru multa vreme, acesta a fost asociat cu intelectualitatea vremurilor pentru ca devenise o piesa clasica care nu iesea din moda.

80198.jpgTrenciul modern

Cei de la Burberry au prezentat trenciul cu nasturi aurii si curea neagra din piele. Alti designeri au realizat trenciuri seducatoare punand in valoare talia de viespe prin adoptarea unor linii cambrate. Celine adopta trenciurile foarte voluminoase si in culori puternice. Se mai merge si pe linia trenciurilor foarte scurte, cu multe buzunare, cel casual militaresc sau cel foarte feminin, facut din materiale fine.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

nu ti face griji
  • person

    "zambeste iar si priveste putin:orice pahar jumatate gol mereu e si jumatate plin"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right