"Parizienele" cu "decolteu" (moda cretanilor)

"Parizienele" cu "decolteu" (moda cretanilor)
  calendar_month        
Pe zidurile piramidelor si a pietrelor funerare egiptene sunt gravate figuri ale unor soli straini, care aduceau daruri bogate faraonilor. Printre acestia se pot vedea si trimisi din insula Creta. Cultura cretana se delimiteaza, la o prima vedere, datorita vivacitatii, optimismului si lipsei elementelor sumbre. Arta este dominata de culori "furtunoase", ea constituind un omagiu adus atat naturii cat si omului. Toate acestea au contribuit la constituirea specificului vestimentar cretan.

Imbracamintea locuitorilor Cretei se deosebea in mod fundamental de cea a egiptenilor. Moda cotidiana a cretanilor este descrisa de un ansamblu vestimentar alcatuit din trei parti: vesta, bluza si fusta. Spre deosebire de moda egipteana, arta vestimentara cretana nu cunoaste nuantele calme, rafinamentul egiptean renuntand la "salbaticia" cromatica insulara. Locuitorii Cretei asimileaza mult mai bine influentele orientale, transpunandu-le in costume, nu tocmai elegante din punctul de vedere al observatorului de secol XXI.

Ca si in Egipt, barbatii purtau un sort scurt lasat pe solduri, cu multe ornamente, umerii fiindu-le acoperiti cu un soi de pelerina, prinsa cu un nasture pe unul dintre umeri. Pe cap, acestia purtau coifuri sau palarii cu boruri largi, iar incaltarile nu erau altceva decat cizme de lungime medie, cu toc, decorate in exces. Accesorii puteau fi considerate curelele cusute cu fire aurii, cu pietre pretioase aplicate. Acestea serveau si drept suport pentru pumnale sau alte arme cu tocul incrustat. Vesmintele membrilor familiei regale erau insotite de bijuterii, precum inele, bratari sau coliere din metale si pietre pretioase.Femeia reprezinta una dintre fiintele cele mai venerate in cadrul culturii cretane, simbolul acestei culturi fiind zeita cu serpi, o figurina de faianta purtand o rochie la moda pentru acea perioada, cu sanul dezgolit. Un alt simbol al culturii cretane este "Pariziana". Astfel este denumita imaginea unei femei, machiata foarte puternic, material arheologic care apare pe un zid, datand din mileniul al doilea, i.H., descoperit in Cnossa.

Moda cretana surprinde in vestimentatie ceea ce poate fi numit farmec feminin. Ea cauta sa evidentieze coapsele, bazinul, subtirimea taliei si sanii. Aceasta cultura a creat moda feminina prin prisma unei viziuni naturaliste asupra lumii, realizand o simbioza intre nudul feminin si stofele cu o cromatica inspirata din lumea vegetatiei - liane, plante involburate - si din cea marina, motive care se regasesc in curente de moda foarte tarzii, gandite in modernitate. Piesele vestimentare caracetristice pentru tinuta feminina erau fustele largi, de obicei cu volanase, sorturi mici, bluze cu maineci foarte scurte si indesate, gen corset cu decolteuri prea adanci, care dezvaluiau o priveliste destul de intima... Unii specialisti in ceea ce priveste moda antica afirma ca partea inferioara a fustei, in forma de clopot, era sustinuta de cercuri, in schimb altii afirma, paradoxal, ca femeile acelei epoci nu purtau fuste, ci "pantaloni" foarte mulati pe picior, pe care i-am mostenit si noi. Fusta-clopot sau "pantalonii" erau acoperite de o alta fusta mai scurta, taiata in unghi.

Un alt element care decora corpul femeilor cretane erau bijuteriile: inele, coliere, cercei, diademe, nasturi, ace pentru par sau ace de siguranta din aur, incrustate, cu aplicatii de pietre pretioase. Aspectul acestor accesorii dezvaluie deosebita maiestrie in prelucrarea metalelor si a pietrelor pretioase pe care o posedau locuitorii Cretei.

Moda cretana a constituit o importanta sursa de inspiratie pentru curentele vestimentare, care au aparut de-a lungul secolelor, fiind pana in prezent o pretioasa muza pentru artistii, creatori de vesminte. Aceasta este cunoscuta si sub denumirea de "moda primelor crinoline", stil preluat si adaptat pentru sfarsitul secolului al XIX-lea de catre creatorii modei naturaliste.

Si astazi regasim elemente ale modei cretane in vestimentatia noastra, desi nu suntem constiente de originea lor. Firele de par aparent rebele, dar aranjate cu minutiozitate in forma de sarpe, constituiau candva atributul Meduzei mitice, simbol al puterii asupra vietii si a mortii... noi considerandu-le, astazi, doar simbol al tineretii.Recomandari