Povestea bijuteriilor Murano

Povestea bijuteriilor Murano
  calendar_month        
Pe buna dreptate, oamenii au aratat, din antice timpuri, o atentie mistica sticlei, atribuind ceva magic si supranatural acestui material transparent intr-o lume dominata de materiale si obiecte opace, in care doar apa, sinonima cu viata, o mai concureaza in frumusete.

Sticla este 70% nisip si restul este magie, arta, umanitate, adica maiestrie umana incluzand secrete bine pastrate. Nascuta in flacari, asemenea pasarii Pheonix, la 1700 de grade Celsius, sticla lichida este o stare de metamorfoza a nisipului care devine transparent si magic. Lichidul isi creste vascozitatea treptat, pe masura ce se raceste, devenind solid spre 500 de grade.

Maestrul sticlar vrajitor stapaneste intervalul termic anume in care forma captiva in pasta moale si fierbinte, asemeni statuii inchise in interiorul blocului de marmura, poate fi eliberata. Versatilitatea acestui material a fost provocatoare pentru multi artisti care au identificat in el potentialul urias de expresivitate artistica: pictura si sculptura in sticla, gravura si basorelief, vitralii, design pentru interior, moda si bijuterii.

Viata lor si a celor din jur a devenit mult mai frumoasa prin eliberarea, in lumea inconjuratoare, a nenumaratelor comori aflate in asteptare in alchimia miraculoasa, de pamant, foc si creativitate umana din cuptoarele insulei Murano.

78283.jpg

78282.jpg

78278.jpgAtasamentul fata de traditia artei suflatului al maestrilor sticlari venetieni a oprit parca timpul in loc peste milenii, ei folosind si azi aceeasi structura de furnale, aceleasi pipe de suflat si aceleasi instrumente vechi de pe vremea romanilor. Creativitatea inseamna nu numai inovare, inseamna si pasiune si bucurie.

Nu intamplator Antica Murrina Veneziana, la sfarsitul anilor `80, a recuperat aceasta traditie si a readus murrinele la farmecul lor stravechi, foloseste in advertising atat de potrivitul slogan "Sticla, Dragoste si Frumusete".

De ce Murano?

Pentru ca inca din secolul 15, fara telefonie, televiziune si internet, numele insulei Murano, antica Amurianum, din laguna Venetiana, a devenit, peste tot in lume, sinonimul celor mai elegante si frumoase forme de sticlarie, dominand comertul cu aceste produse de lux in intreaga Mediterana.

Inca din prima jumatate a anilor 1400 breasla sticlarilor venetieni, deja bine organizata si ierarhizata, cu puternica reprezentare si in viata politica si creatoare de adevarata scoala, a facut transcrierea regulilor artei suflatului in sticla din Murano (Mariegole della arte dei verieri de Muran) care sunt pastrate la muzeul Correr din Venetia.

78281.jpg78279.jpg78280.jpg

Se presupune ca in Venetia, datorita schimburilor comerciale cu Orientul si cu tarile care aveau traditie in suflatul sticlei (fenicieni, sirieni, egipteni) aceasta tehnica s-a rafinat mai mult si a devenit celebra. Suprematia sticlei venetiene a intrat intr-un declin, la un moment dat, prin orientarea gustului public catre alte curente de creatie in sticla, de exemplu cu decoratie gravata, cum au fost sticlaria engleza sau cea de Bohemia. Creatia sticlarilor din Murano a devenit cu adevarat o arta in secolul 19, prin juxtapuneri de tehnici si descoperiri generoase ale chimistilor ce au dus la extinderea imensa a posibilitatilor coloristice.Maestrii venetieni au perfectionat tehnici diverse prin care, incepand de la "cristallo" inventat la sfarsitul secolului 15 de Angelo Barovier si pana la cele mai sofisticate combinatii de forme si culori, au creat o sticla de o mare varietate vizuala sugerand valoarea si frumusetea pietrelor semi-pretioase, dar si de o calitate estetica ce descurajeaza orice imitatie.

Bijuteriile Murano in mod special incanta pe cei ce le descopera pentru prima data, in special pe femei pentru ca raspund dragostei lor de a armoniza culorile cu care se imbraca si de a da culoare mediului cotidian, dar si pe barbati care descopera un limbaj de comunicare prin care pot transmite omagiile lor pentru femeile pe care le respecta si iubesc.


Bijuteriile Murano pot fi admirate si achizionate in magazinul virtual www.sibella.ro .

Recomandari