Specificul stilului unisex

Specificul stilului unisex
  calendar_month        
Incercand sa prezica viitorul modei, parintii design-ului vestimentar proroceau timpuri in care femeile si barbatii vor purta haine asemanatoare. Inca in anii `60 ai secolului trecut, predictiile lor s-au adeverit. Femeile au imbracat jeans si tricouri care, pana atunci, constituiau specificul masculin, iar barbatii au inceput sa devina "fashion victims".

Imbinarea genurilor sau androginul nu era exprimat numai prin intermediul hainelor. Tot la mijlocul secolului al XX-lea, femeile au inceput sa-si taie fara mila buclele, iar barbatii, din contra, isi lasau plete lungi. Acest trend a fost alimentat, mai ales, de protagonistii podiumurilor. Cele mai renumite colectii erau prezentate de barbati cu umeri ingusti si podoabe capilare voluminoase, si de femei cu solduri nedezvoltate, cu tunsori scurte.

Desi conservatorii nu vedeau in stilul unisex decat o aventura trecatoare a tineretii, care va fi data uitarii foarte repede, acesta a ramas pe pozitii ferme pana in prezent.



Psihologii afirma ca unisex-ul a luat nastere ca urmare a schimbarii rolului femeilor si barbatilor in societate. Tocmai societatea este cea care a permis barbatilor sa fie sentimentali, atenti si cocheti, in timp ce femeilor sa fie puternice si independente. Noul stil de viata cu care se confrunta cele doua sexe isi impun propriile tinute: femeile foarte active au nevoie de haine comode, iar barbatii hotarasc sa urmeze tendintele modei si sunt mult mai preocupati de felul in care arata.

Alaturi de influenta societatii, tendintele modei determina, in aceeasi masura, conturarea stilului unisex. In anii `90, de exemplu, tinerii care isi doresc din ce in ce mai mult sa semene cu modelele haute couture, recurg la vopsirea parului, practicarea piercing-ului sau poarta haine foarte mulate. Contrar, tinerele imbraca pantaloni si tricouri care depasesc cu mult masurile lor normale, poarta bocanci militaresti sau se tatueaza fara mila.

78161.jpg

Chiar daca stilul unisex s-a bucurat de un boom prelungit, in prezent acesta pierde din popularitate. Asta nu inseamna ca femeile nu mai au nevoie de haine comode, iar barbatii au renuntat sa mai fie in pas cu moda. Declinul unisex-ului este ilustrat de dorinta creatorilor de moda de a delimita clasicul masculin de cel feminin. De exemplu, sacoul clasic pentru doamne urmeaza linia gratioasa a siluetei feminine, spre deosebire de cel pentru domni, drept si rigid.

Oponentii stilului unisex declara ca cei care il urmeaza "isi pierd sexul": "Atunci cand privesti o femeie, nu esti intru totul sigur ca acesta nu este un barbat si invers". Trebuie sa recunoastem ca aceasta afirmatie este putin exagerata. Daca stam sa ne gandim bine, faptul ca un barbat prefera parfumurile dulci, iar o femeie se tunde "garcon" nu incomodeaza pe nimeni si nici macar nu este inestetic.

Cred ca a fi trendy nu inseamna sa urmezi orbeste tendintele modei, ci sa fii in armonie cu propriul "eu". Iar confortul este de multe ori, nu numai util dar si frumos...
Recomandari