Problemele caderii parului - calvitia la femei

Problemele caderii parului - calvitia la femei
  calendar_month        
Avem pe cap aproximativ 140.000 de fire de par, daca suntem blonzi, ceva mai putin, cam 110.000, daca avem parul negru, si aproximativ 90.000, daca suntem roscati. Pigmentul care coloreaza firul de par este in centrul acestuia. Pe masura ce creste, firul de par depune in spatele lui, in interiorul sacului folicular, o coloana de celule care va constitui noul fir de par. In mod normal, cresterea firelor noi compenseaza caderea celor vechi. Dar cand un fir cade fara sa fi depus un nucleu vital, nu va mai creste nimic pentru a-l inlocui. Calvitia este rezultatul inevitabil al unui dezechilibru intre caderea si inlocuirea parului.

Sacul folicular, insusi, este inconjurat de glande sudoripare si de glande sebacee. Aceasta din urma secreta o substanta grasa, sebum, al carui exces face ca parul sa devina "gras".

Descuamarea celulelor vechi este un proces natural, care are loc in toate partile corpului. El este vizibil la pielea capului, unde se acumuleaza matreata. Aceasta rezulta dintr-o descuamare nesanatoasa si excesiva. Seboreea provine dintr-o activitate excesiva a glandelor sebacee, care provoaca descuamarea matretii grase. De retinut faptul ca parul si unghiile noastre sunt constituite in special din proteine.

Calvitia la femei

Calvitia in forma de coroana, atat de frecventa la barbati, nu le afecteaza pe femei. La femei, caderea parului se agraveaza progresiv si, in cele din urma, inceteaza.Atunci, pielea capului este vizibila, dar nu total lipsita de par. Se intampla totusi, ca, in anumite cazuri, parul sa cada pe portiuni, lasand un mic spatiu de chelie. Desi problema este catastrofala pe plan psihologic, chelia este mai putin grava la femei decat la barbati. Un alt punct pozitiv este acela ca, pentru femei, situatia se poate remedia mai usor decat pentru barbati.

Podoaba capilara in declin

Timp de multi ani, numarul femeilor carora le cade parul era foarte mic si nu a cunoscut vreo schimbare. Apoi, incepand cu anii 50, numarul femeilor atinse de alopecie s-a dublat, apoi s-a triplat si, peste putin timp, ultima cifra s-a dublat din nou. Din 1962, numarul femeilor cu inceput de calvitie a crescut cu 122%. Astazi, anchetele si cercetarile arata ca o femeie din trei are probleme de acest gen. Rapoartele privind aceasta creste sunt similare peste tot in lume: Franta, Italia, Rusia, Marea Britanie etc.

Medicii s-au adancit in studierea literaturii medicale, pentru a gasi indicii, si au descoperit o multime de raspunsuri posibile: chimicalele din sampoane si din produsele pentru par, medicamentele, poluarea atmosferei, alimentatia moderna dezechilibrata, coafurile cu parul tapat si strans, tensiunile emotionale. Se stie ca toti acesti factori au influente nefaste asupra parului, iar in ultimele decenii, incidenta acestor cauze potentiale a sporit mult.

Greselile femeilor

Rapoartele expertilor stabilesc ca un numar incredibil de mare de femei sunt responsabile pentru caderea parului lor, a carei cauza se afla in folosirea sau abuzul prelungit de produse chimice, de coafuri traumatizante si de alte practici daunatoare. De exemplu, in 25 de cazuri de calvitie la fete tinere care poarta parul starns in coada, se constata ca alopecia a inceput cu roseata si descuamare in jurul parului strans. Dupa cateva luni, zonele in care parul a fost cel mai strans aveau chelie. Incretirea parului este o alta tehnica deosebit de brutala, care poate dauna grav parului, atunci cand este practicata zilnic.



Cercetatorii londonezi au analizat 95 de cazuri de calvitie feminina si au constatat ca produsele cosmetice chimice erau, aproape in totalitate, la originea caderii parului. Dr. S. Alexander raporteaza ca 21 de cazuri isi datorau calvitia produselor pentru descretit parul; 3 - produselor pentru decolorat si pentru permanent; 15 - bigudiurilor stranse pe care le foloseau. La majoritatea acestor femei, parul a crescut din nou, dupa ce au suprimat cauza.

Acumularea de riscuri

Anumite produse chimice, pe langa faptul ca sunt un posibil pericol pentru par, sunt si nocive pentru organism. Aproape toate provoaca reactii negative unuia sau altuia dintre subieti. Prezentam in continuare cateva exemple.

Culorile pe baza de derivati ai gudronului, care se gasesc in numeroase vopsele, sunt periculoase. In special una dintre ele, fenilenediamina, este capabila sa genereze grave probleme, datorita unui agent puternic sensibilizat, care poate sa nu provoace o reactie inflamatorie imediata, in momentul aplicarii, dar care antreneaza, progresiv, o reactie alergica. Dr. James W. Burke, in "Dermatozele cauzate de cosmetice", din "Journal of Southern Medical Association" (Vol.55, nr. 10, oct. 1962), califica reactia la aceasta vopsea ca "exploziva". Ea provoaca o restrangere a pielii capului, urmata de durere, de supuratie si inflamatie acuta.

Folosirea indelungata a vopselelor pe baza de plumb sau argint, laudate uneori, poate avea efecte dezastruoase. Plumbul si argintul sunt absorbite lent de organism, unde se acumuleaza. Intoxicatia cu plumb declanseaza simptome ca: vederea slaba, crampe, convulsiile si paralizia. Unele tonice pot sa contina otravuri, ca formol si arsenic, precum si zeci de iritante, ca acidul salicilic.

Lacurile, solventii si alte produse chimice pot provoca eruptii cutanate care se propaga la alte zone ale corpului. In "The Eye, Ear, Nose and Throat Monthly" (Revista lunara de ochi, urechi, nas si gat) - vol. 44, august 1965, dr. S. J. Taub scria, intr-un articol intitulat Alergii la cosmetice: "Acestea pot provoca simptome respiratorii, ca stranutul, tusea precum si lacrimatul ochilor".

In "Lancet", revista medicala engleza, dr. B. G. Edelston raporteaza ca rasinile sintetice din lacurile inhalate nu sunt metabolizate. Ele sunt regasite, uneori, nu numai in plamani, ci si in ficat, splina si alte organe. S-a constatat ca iritatia si inflamatia pe care le provoaca pot sta la originea leziunilor ficatului si ale plamanilor. Substantele cu tente metalice, vaporizante pentru a colora parul, contin si metale pulverizate ca bronzul, cuprul, argintul etc.

Alti factori cum ar fi o proasta nutritie, ca si cazurile grave de seboree, proasta circulatie a sangelui la nivelul pielii capului, precum si anumite medicamente pot provoca, de asemenea, degenerarea si moartea sacului folicular.

Reguli elementare pentru protejarea sau redobandirea unui par sanatos

1. Abandonati produsele chimice. Inlocuiti-le cu produse inofensive, pe baza de plante. Ele pot fi excelente pentru parul si pielea capului si usor de preparat in casa.

2. Evitati coafurile traumatizante, pentru care trebuie sa folositi elastice, bigudiuri prea stranse etc.

3. Evitati sa va "incretiti" parul.

4. Masati-va pielea capului si periati-va parul in fiecare zi.

5. Nu folositi niciodata perii de plastic, care rup parul fin sau deja fragil. Folositi o perie din lemn.

6. Pastrati curatenia parului si a pielii capului, spalandu-va cu sampoane naturale, pe baza de plante.

7. Feriti-va de regimurile de slabit, care sunt la moda, si care va pot dezechilibra alimenatia; evitati medicamentele care va diminueaza pofta de mancare.

8. Hraniti-va intr-un mod sanatos, echilibrat, cu mari cantitati de legume, fructe, plante aromate, precum si cu alte vegetale si alimente naturale, care va furnizeaza nutritive necesare unui par frumos.

Tot despre par si ingrijirea lui, cititi:

- Semnificatiile parului

- Parul - expresie a feminitatii

- Special pentru parul dumneavoastra - mici secrete si retete avand mari efecte

Recomandari