Sanatatea parului - vopsire si decolorare
history_edu ele.ro calendar_month 15 Aug 2006, 11:13
Aproape toate femeile doresc cetodata sa-si schimbe aspectul iar cele mai simple moduri sunt schimbarea garderobei (shopping-ul e printre cele mai costisitoare obiceiuri fiind depasit poate doar de jocurile de noroc), schimbarea tunsorii/coafurii sau a culorii parului.
Ne vom opri putin asupra vopsirii sau decolorarii parului, deoarece aceste procedee ataca firul de par intr-o masura mai mica sau mai mare, fata de tunsoare sau coafare care, in principal, nu au nici o actiune asupra integritatii sale, in afara de cazul in care din necunoastere si nestapanire buna a tehnicilor se poate arde parul cu foenul sau cu placa, pentru a-l intinde sau ondula.
Incep prin a consilia oricare cititoare sa nu isi aleaga viitoarea culoare total opusa celei naturale, mai ales cand e vorba de brunete sau satene inchis. Dorinta de a deveni blond nordic, cenusiu, perlat sau platinat este destul de utopica pentru ele, in cazul in care doresc sa-si pastreze o buna structura a firului de par, luciul natural, sa nu-l depigmenteze total si sa pastreze si sanatatea scalpului.
Fireste ca oricand se vor gasi persoane gata sa le asigure ca pot obtine si aceste culori pe parul lor, brunet, in general si cu fir gros, rezistent la decolorari, dar nu le si spune cum si cu ce pret.
In aceste cazuri are loc in prealabil o decolorare, de multe ori cu oxidanti puternici de 9% sau chiar 12% (acesta din urma fiind insa contraindicat aplicarii la radacini, direct pe pielea capului), in loc de decapajele sau decolorarile normale cu oxidanti slabi si medii, de 1,9%, 3% sau maximum 6%.
Putini stiu, chiar dintre profesionisti, dar e bine sa aflati si eventual sa solicitati aceasta tehnica, ca in loc de o decolorare puternica care arde firul mai mult decat il deschide la culoare, e preferabil sa se faca doua decolorari succesive, cu unul din oxidantii cei mai slabi. Culoarea obtinuta va fi mai deschisa in acest ultim caz, dar va avea o tenta rosiatica-portocalie, datorita pigmentilor naturali ai parului.
Dupa aceasta se continua cu aplicarea vopselei dorite, insa neaparat trebuie sa fie o nuanta mai inchisa decat cea obtinuta pe par. De aceea sfatuiesc asemenea persoane sa se orienteze catre un blond mediu, natural, auriu.
Persoanele cu par saten sau blond natural pot opta pentru aproape toate culorile fara sa aiba nevoie de decolorare prealabila.
Cand ne alegem o viitoare culoare trebuie sa tinem cont de culoarea tenului nostru, a ochilor si chiar de tunsoare, temperament si preferintele cromatice in vestimentatie.
Dupa ce am fost vopsite trebuie sa stim ca in jur de 2 saptamani culoarea nu este bine fixata in interiorul firului de par si mastile sau alte tratamente pot scoate din pimentii artificiali proaspat introdusi, asa ca primele spalari se vor face cu un sampon delicat, pentru par vopsit sau pentru spalari frecvente si nu se va mai folosi decat balsam.
Dupa aceasta perioada parul trebuie rehidratat, hranit, culoarea trebuie pastrata vie, nu terna, si parul trebuie ferit de despicare, lucruri pe care le obtinem doar aplicand masti specifice: pentru par vopsit, deshidratat, uscat, tern si cu varfuri despicate, pe care le gasim la toate firmele care ofera produse pentru ingrijirea parului.
De multe ori parul nostru poate avea o structura mai complexa, de exemplu poate fi deshidratat pe lungimi, datorita vopsirilor repetate, dar gras la radacina, datorita structurii lui naturale. Si in acest caz se gasesc sampoane, balsamuri si masti specifice dar putem si noi adapta produsele pe care le preferam, astfel incat sa ne spalam cu un produs impotriva parului gras ca sa eliminam excesul de sebum de la radacini, iar apoi putem aplica balsamul sau o masca doar pe lungimi si varfuri, fara sa mai atingem radacinile si pielea capului, pentru a nu le "incarca".
Alte articole despre