Semnificatiile parului

Semnificatiile parului
  calendar_month        
Se considera ca, intre om si podoaba sa capilara exista o legatura foarte stransa. Ca si unghiile, pletele omului pastreaza relatii intime cu acesta, chiar dupa separarea lor de trup.

Parul simbolizeaza proprietatile trupului uman, concentrandu-i spiritual virtutile. Pletele sunt unite de om prin legaturi de simpatie. De aici cultul moastelor sfintilor, mai ales al suvitelor de par. Acest cult nu cuprinde numai un act de venerare ci si o dorinta de participare la virtutile pe care le reprezinta, in acest caz, suvitele de par.

De aceea, in multe traditii, familiile au obiceiul de a pastra suvitele de par si primii dinti de lapte ai copilului. Aceste practici inseamna mai mult decat perpetuarea unei amintiri, ele tradeaza o vointa de a face sa supravietuiasca starea persoanei care purta acest par.

Tunsoarea si pieptanatura au fost intotdeauna un element determinant nu numai al personalitatii dar si al functiei sociale sau spirituale, individuale sau colective.
Parul reprezinta o legatura, ceea ce face din el unul din simbolurile magice de apropiere, chiar de identificare.

Parul este considerat drept sediul unui suflet, de aceea el nu este taiat la copiii de varsta foarte mica. In insulele Celebes si Sumatra, copiilor li se lasa parul sa creasca pentru a nu risca sa piarda sufletul care salasluia acolo. In anumite parti din Germania, nu i se taia parul copilului inainte de a implini un an, ca sa nu i se taie norocul. Aceasta traditie e intalnita si prin multe locuri din tara noastra.

In gandirea simbolica, parul este de asemenea pus in legatura cu iarba, parul pamantului, si deci cu vegetatia.

Acoperirea si taierea parului

Taierea parului corespundea nu numai cu un sacrificiu dar si cu o capitulare: renuntarea, fie ea voita sau impusa, la virtuti si prerogative, deci la propria-ti personalitate. Intrarea in calugarie presupune aproape intotdeauna taierea parului.
Foarte des, ne spune J. G. Frazer, parul regilor, preotilor si altor persoane face obiectul unui tabu si nu poate fi taiat.

In practica bisericii crestine parul prezinta simboluri variate. Pustnicii nu trebuiau sa foloseasca vreodata biciul si foarfecile, iar parul le era bogat si incalcit. In evul mediu, sihastrii isi taiau parul o data pe an. Parul nu era considerat un element de podoaba. In schimb, cei care se calugareau, barbati sau femei, erau rasi pe cap, in semn de canonire.

In multe traditii religioase, femeile sunt nevoite sa isi ascunda podoaba capilara sau chiar sa renunte la ea. Astfel, maicutele apartinand religiei catolice sunt nevoite sa isi tunda parul, deoarece reprezinta o ispita.

De asemenea, in traditia ortodoxa, evreicele isi ascund parul. In traditia musulmana ii este impusa femeii acoperirea parului.

Dupa cum stim, in biserica ?nu este bine? ca femeile sa intre cu capul descoperit.
Acestea evidentiaza puterea de a seduce, de a ?vraji? a parului femeii.


Parul femeii

Parul reprezinta de cele mai multe ori anumite virtuti si calitati ale omului, cum ar fi puterea, virilitatea, in cazul barbatilor, si senzualitatea si feminitatea in cazul femeilor.

Pletele fiind una din principalele ?arme? ale femeii, faptul ca sunt aratate sau ascunse, innodate sau despletite este adesea asociat ca un semn al disponibilitatii sau al retinerii de care ea da dovata.

In iconografia crestina, Maria Magdalena este intotdeauna reprezentata cu parul lung si despletit, semn al daruirii ei lui Dumnezeu mai mult decat al fostei sale conditii de pacatoasa.In Rusia, femeia casatorita isi ascundea parul. O zicala populara afirma ca o fata tanara poate sa se distreze atata timp cat capul nu-i este acoperit. Tot aici, doar fetele tinere poarta o singura coada impletita, semn de feciorie, iar femeia maritata poarta doua cozi impletite.

Notiunea de provocare senzuala legata de parul femeilor sta de asemenea la originea traditiei crestine dupa care o femeie nu are voie sa intre in biserica cu capul descoperit.

A pieptana parul cuiva este un semn de atentie, de primire buna. In schimb, a te lasa pieptanat de cineva este un semn de iubire, incredere, de intimitate. A pieptana indelung pe cineva, inseamna a-l legana, a-l adormi, a-l mangaia, de unde numeroasele povesti cu piepteni fermecati in multe traditii.

Toate textele care descriu frumusetea feminina fac referiri si la podoaba capilara a femeii, caci parul exprima feminitatea si senzualitatea femeii. Despre semnificatiile si rolul parului femeii vom prezenta mai mult in articolele viitoare.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

cand nu visezi
  • person

    "never say never"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right