Anorexie versus Bulimie
history_edu ele.ro calendar_month 04 Oct 2006, 12:14
Traim cu sentimentul ca toate ne merg din ce in ce mai rau pentru ca …suntem grase, atat de grase incat nici una din dietele mult laudate nu mai are efect! Gresit!
Ar trebui sa recunoastem ca am urmat un regim "dupa ureche". Plus ca am asteptat minunea unei slabiri fara efort fizic, fara ajutorul unui centru de remodelare corporala si, daca s-ar putea, peste noapte.
Acesta este momentul in care incepe pedepsirea corpului, pe care il consideram de cele mai multe ori imperfect. Toate bune, in mod normal tot acesta este momentul in care incepem sa luam masuri, sa luptam cu adevarat impotriva kilogramelor in plus. Dar, ce se intampla atunci cand sarim limita disperarii?
Apare anorexia considerata o perturbare a comportamentului alimentar, care se manifesta prin preocuparea excesiva privind dietele si slabirea si care duce la scaderea excesiva in greutate, insa fara a pierde pofta de mancare.
Ocupatia zilnica predominanta devine controlul greutatii. Persoanele cu varsta aflata intre 15-25 ani reprezinta categoria cu risc maxim de imbolnavire, dar nu numai.
O persoana anorexica scade foarte mult in greutate si se considera grasa oricare ar fi greutatea ei reala. Uneori nici nu observa ca are o greutate mult sub limitele normalitatii.
Anorexicele ajung chiar sa gaseasca placere in starea de infometare si declara ca isi au corpul sub control, iar scaderea in greutate o vad ca pe o rasplata a acestei activitati. Cifra de 35 de kilograme in greutate vi se pare ireala pentru un adult? Ei bine, cam asta e valoarea la care se opresc uneori anorexicele.
Treptat apar o multime de probleme. Din cauza dereglarilor hormonale, carentei de vitamine si proteine, menstruatia intarzie sau chiar absenteaza.
Apar palpitatiile, scaderi ale tensiunii, slabiciune musculara si crampe, caderea parului si retinerea apei in tesuturi. Acesta este stadiul in care revenirea la o alimentatie normala are sanse de succes, fara sa lase mari sechele.
Daca anorexica se ambitioneaza si mai mult apar descuamarile accentuate ale pielii, scaderea temperaturii corporale, depresii si crize de irascibiltate, chiar tentative de sinucidere.
In anorexie apare scaderea masiva in greutate, nu si in cazul bulimiei. Cu toate ca acestea doua au caracteristici tipic diferite, trecerea de la anorexie la bulimie poate avea loc foarte repede si pe neobservate.
Bulimia (provine din grecescul "bulimos", tradus prin "foame de lup") este tulburarea de comportament alimentar care consta intr-o preocupare intensa privind greutatea corpului, cu episoade regulate de supraalimentatie necontrolata, asociate cu folosirea unor metode care sa combata efectele nedorite tip ingrasare.
Este mai dificil de depistat pentru ca persoanele afectate nu dau de banuit asupra obiceiului lor pentru ca.... nu slabesc! Dar folosesc foarte des laxative sau iesiri la toaleta la sfarsitul unor mese copioase, provocandu-si reflex voma pentru a-si goli complet stomacul. In timp, bulimicele sfarsesc prin a vomita involunatar orice mananca, necesitand spitalizare.
Oricat de puternica ar fi motivatia voastra de a slabi, incercati sa o concretizati in diete echilibrate, sport, impachetari anticelulitice, masaj - adevarati prieteni de nadejde pentru o silueta frumoasa si, in nici un caz, in manifestari de anorexie sau bulimie.
Efectele anorexiei si bulimiei sunt devastatoare pentru sanatatea noastra. Ori, frumusete fara sanatate nu exista!
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Ganduri din alte lumi...
- person
"scriu, zilnic fara a avea pretentia ca am sa devin intr-o buna zi o cella serghi."