Curiozitati despre epilarea definitiva (partea I)
history_edu ele.ro calendar_month 10 Iul 2008, 10:00
Epilarea definitiva a inceput sa fie practicata pe scara larga in ultimii 15 ani, la inceput doar cu laserul si apoi si cu lumina intensa pulsata.
Epilarea definitiva a fost obtinuta prima data in mod accidental la pacientii carora li se realizau tratamente de indepartare a tatuajelor cu ajutorul laserului. In urma tratamentelor pentru cerneala de tatuaj s-a observat si diminuarea sau disparitia totala a parului din zona respectiva.
Epilarea definitiva este practicata in peste 90% din cazuri cu ajutorul luminii terapeutice. Din acest motiv, denumirea completa este fotoepilare definitiva, pentru a o deosebi de epilarea prin electroliza, ce se mai foloseste azi in tarile dezvoltate doar pentru distrugerea radacinilor firelor albe de par, care nu pot fi tratate cu lumina.
Principiul procedeului prin care radacinile de par sunt distruse de catre energia luminioasa - fie ea emisa de un laser sau de o lampa flash sau IPL - se numeste fototermoliza selectiva. Prefixul foto de origine greaca desemneaza utilizarea luminii, termenul termoliza arata ca epilarea are loc prin liza/distrugerea termica/prin caldura.
Energia termica ce este responsabila de distrugerea radacinilor firelor de par rezulta din conversia energiei luminoase in energie calorica dupa absorbtia celei dintai in pigmentul aflat in firele de par.
Denumirea utilizata pentru a desemna tintele luminii terapeutice este de cromofor. Cromoforul este o structura ce capteaza lumina datorita pigmentului/impregnarii cromatice.
Pigmentul tinta pentru lumina in epilarea definitiva se numeste melanina. Aceasta este de tipuri: bruna/satena - eumelanina si blonda/roscata - feomelanina.
Lumina este absorbita si de alti pigmenti din structurile si tesuturile aflate in calea fasciculului luminos. Hemoglobina din sange(hematii) si apa sunt alti doi cromofori-cheie, cu rol important atat in epilarea definitiva cat si in alte tipuri de tratamente realizate cu laser sau lumina intensa pulsata.
Cromoforul melanina se gaseste atat in firele de par, cat si in piele. Aceasta ambivalenta reprezinta un dintre provocarile carora trebuie sa le faca fata producatorii de echipamente laser si IPL, precum si terapeutii de epilare definitiva.
Pentru ca epilarea definitiva sa aiba cele mai bune rezultate trebuie ca parametrii si energia folosite sa fie suficient de agresive cu melanina din firul de par pentru a distruge definitiv radacinile si destul de blande cu pielea pentru a nu provoca arsuri.
Epilarea definitiva nu se realizeaza la persoanele care au fost expuse la soare cu zona de tratat mai devreme de 3 saptamani. Motivul este oferit de stimularea producerii de melanina ca urmare a stimularii melanocitelor de catre radiatia ultravioleta, ce are ca efect o absorbtie mult marita in piele a emisiei laserului si o absorbtie diminuata in firul de par.
Standardul de aur in lumea echipamentelor construite special pentru epilare definitiva este considerat a fi laserul LightSheer al companiei americane Lumenis, lider mondial.
Citeste si Curiozitati despre epilarea definitiva (partea a-II-a)
Sursa: Coquette Beauty Clinique
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
ma inscriu scriu
- person
"poezia e creaaie,e viaaa traita pe verticala chiar ai o secunda..."