Fericirea depinde de endorfine

Fericirea depinde de endorfine
  calendar_month        
Endorfinele, substante chimice produse de catre creier ca raspuns la o varietate de stimuli, sunt o modalitate de reducere a stresului. Pe langa scaderea senzatiei de durere secretia de endorfine creaza euforie si da apetit, elibereaza hormonii sexuali si imbunatateste sistemul imunitar.

Descoperite in 1975, acestea ajuta la transmiterea semnalelor in cadrul sistemului nervos. S-au descoperit cel putin 20 de tipuri de astfel de substante care se gasesc fie in creier, fie in intreg sistemul nervos. Acestea reactioneaza cu alte substante de la nivelul creierului pentru a reduce senzatia de durere, avand un efect similar celui dat de morfina si codeina. Insa, spre deosebire de pastile, aceasta reactie a corpului la endorfina nu duce la dependenta.

Desi efectul endorfinelor este inca larg dezbatut, in ceea ce priveste producerea lor se stie cu siguranta ca apar ca urmare a exercitiilor fizice repetate si prelungite.
Stresul si durerea sunt cei mai intalniti factori care duc la eliberarea de endorfine.

Producerea de endorfine variaza de la o persoana la alta doua persoane care fac aceleasi exercitii sau care sunt supuse unei dureri la fel de mari nu vor elibera neaparat un nivel similar de endorfine.

Si anumite mancaruri, precum ciocolata si ardeii iuti, pot duce la cresterea secretiei de endorfine. In cazul ardeilor, cu cat acestia sunt mai iuti, cu atat creste numarul endorfinelor. Eliberarea endorfinelor dupa ce se mananca ciocolata explica sentimentul de comfort pe care care multi oameni il asociaza cu acest aliment precum si nevoia de a manca ciocolata cand esti stresat.

Chiar daca nu esti o persoana atletica poti gasi alte activitati care sa creasca nivelul de endorfine. Studiile asupra acupuncturii si terapia prin masaj au aratat ca si aceste tehnici pot stimula secretia de endorfine. Acestora se alatura sexul sau practicarea meditarii.

Indiferent ce modalitati alegi pentru cresterea endorfinelor acestea cu siguranta te vor ajuta sa ai o viata mai sanatoasa si mai fericita.

Recomandari