Inamicii pielii frumoase

Inamicii pielii frumoase
  calendar_month        
Exista foarte putine persoane care sa aiba o piele perfecta, fara pori deschisi, fara vene sparte, cu un aspect matasos, tanar, frumos si ferm. Indiferent de ingrijirea si de atentia pe care o acordam zi de zi pielii noastre, este aproape imposibil sa ajungem sa avem o piele fara nicio imperfectiune.

Probabil ai auzit ca cea mai buna aparare impotriva imbatranirii pielii sunt genele bune pe care le dobandim de la parintii nostri. In timp ce se pot spune foarte multe lucruri despre ADN, stim cu siguranta ca cele mai mari probleme dermatologice (intre 75-90%) ni le provocam chiar noi (prin alimentatie, loviri si altele) sau apar in urma expunerii la diversi factori exteriori daunatori.

Soarele

Dupa cum spun si dermatologii, razele ultraviolete sunt cele mai periculosi inamici ai pielii frumoase. Razele ultraviolete sunt periculoase atat pe timpul verii, cat si iarna. Sunt foarte intense in timpul zilei si sunt principalele raspunzatoare pentru aparitia cancerului de piele. Expunerea indelungata la razele ultraviolete poate duce la diminuarea cantitatii colagenului din piele, la arsuri sau diverse iritatii si chiar la imbatranirea prematura a pielii.

Patrunzand in piele, razele ultraviolete duc la imbatranirea celulara si creaza radicali liberi, acest lucru ducand la degradarea colagenului si elastinei de la nivelul pielii. In general, razele ultraviolete sunt mai puternice in timpul zilei, intre orele 10 a.m. si 3 p.m. De aceea, evita expunerea directa la razele ultraviolete in aceasta perioada si mai ales, indiferent de momentul zilei, foloseste o crema cu protectie soalra cat mai ridicata.

Poluarea

Stim ca poluarea este daunatoare pentru plamani, ochi si poate contribui la nasterea copiilor cu malformatii. Dar cum afecteaza poluarea pielea? Dermatologii sunt de parere ca monoxidul de carbon, oxizii de nitrogen, praful si alte substante care formeaza radicalii liberi sunt raspunzatori de aparitia unor reactii alergice la nivelul pielii, diminuand cantitatea de colagen si elastina, ducand in continuare la imbatranirea prematura a pielii.

Poluarea afecteaza cel mai mult persoanele cu pielea sensibila si copii, prin aparitia iritatiilor, dar si persoanele cu tenul gras, prin blocarea porilor si cresterea secretiei substantelor grase de la nivelul pielii.

Pentru a evita ca pielea ta sa sufere din cauza poluarii nu uita sa iti cureti tenul si pielea in fiecare zi si sa folosesti produse hidratante.

Recomandari