Ingrijirea pielii sensibile
history_edu ele.ro calendar_month 24 Apr 2008, 11:05
Pielea sensibila reprezinta o problema dermatologica din ce in ce mai frecvent intalnita, care afecteaza circa 50% dintre femei si 30% dintre barbati.
Sintagma "piele sensibila" defineste, in primul rand, intoleranta la majoritatea produselor cosmetice aplicate pe piele. Cea mai afectata zona este pielea fetei, din cauza vascularizarii puternice, permeabilitatii stratului cornos, expunerii la actiunea indelungata a soarelui si a altor factori atmosferici.
Pielea sensibila apare la majoritatea pacientilor cu alergii si probleme dermatologice, insa nu putine sunt cazurile in care persoane care nu au istoric de probleme dermatologice dezvolta simptome de intoleranta la cosmetice. Simptomele sunt reprezentate de senzatia de usturime, intepaturi, mancarime, disconfort. De obicei, aceste simptome apar dupa cateva minute de la aplicarea produsului cosmetic.
Ce irita pielea sensibila?
O influenta negativa asupra pielii o exercita gazele de esapament, fumul de tigara, cafeaua, alcoolul si stresul. Reactia alergica poate sa fie provocata practic de orice: anumite plante (de exemplu musetel, sunatoare), extracte vegetale, soarele, ceara de albine, ingredientele chimice (conservanti, coloranti, aditivi alimentari, surfactanti). Reactia negativa a pielii sensibile se manifesta prin senzatia deranjanta de mancarime si usturime, precum si prin aparitia petelor rosii pe piele.
De asemenea, pielea sensibila este afectata si de extremele termice, de aerul uscat, de expunerea solara prelungita, precum si de apa clorurata. Persoanele cu piele sensibila trebuie sa evite schimbarile bruste de temperatura (solar, sauna, apa foarte fierbinte sau foarte rece), ceaiul tare, cafeaua si bauturile carbogazoase.
Pielea sensibila reactioneaza la utilizarea apei de la robinet si a sapunului obisnuit. Pot aparea iritatii la folosirea produselor cosmetice - efectele sunt de obicei vizibile imediat dupa aplicarea produsului pe piele. Este recomandat ca, pentru ingrijirea pielii sensibile, sa nu se schimbe des cosmeticele si sa nu se foloseasca prea multe produse in acelasi timp.
Parfumul este unul dintre cei mai comuni alergeni. Frecventa testelor pozitive de contact in cazul parfumului ajunge la 5-14%. Pe locul al doilea pe lista ingredientelor cosmetice responsabile de aparitia dermatitei de contact se afla conservantii, care pot
sa provoace reactii de iritare a pielii.
Ce este de facut?
In cazul pielii sensibile se recomanda aplicarea cosmeticelor special formulate - cu proprietati hipoalergenice si non-iritante, fara coloranti si anumiti conservanti.
Solutia o reprezinta dermocosmeticele, destinate utilizarii atat de pacientii cu probleme dermatologice, cat si de persoanele sanatoase. Acestea sunt cosmetice special create pentru anumite tipuri de piele si probleme dermatologice bine definite. Formula lor e elaborata in colaborare cu medicii dermatologi si se distribuie exclusiv in farmacii. In afara de actiunea cosmetica, sunt utilizate pentru solutionarea unor probleme dermatologice.
O solutie optima pentru pielea sensibila o reprezinta gama de produse dermocosmetice Iwostin prezenta, din aceasta primavera, si in Romania. Produsele Iwostin nu contin coloranti, substante iritante sau parfum. Sunt obtinute in linii speciale de productie, din ingrediente non-alergenice si non-iritante, testate dermatologic pentru siguranta folosirii pe pielea sensibila. Atat substantele continute de produse, cat si produsul final sunt supuse unor riguroase teste in vivo si in vitro, pentru a reduce riscul aparitiei reactiilor alergice.
Dermocosmeticele Iwostin se bazeaza pe apa termala de Iwonicz Zdroj care contine: dioxid de siliciu, care stimuleaza imunitatea si confera elasticitate pielii si ioni de calciu si acid boric, care asigura o actiune astringenta si antiinflamatoare.
Combinatia intre ingredientele atent selectionate si apa de Iwonicz Zdroj confera gamei Iwostin proprietati calmante si hidratante, ajuta si pastreaza functionarea corecta a pielii.
Alte articole despre