Masajul cu diverse solutii extractive

Masajul cu diverse solutii extractive
  calendar_month        
Masajul cu diferite solutii extractive foloseste o parte din miscarile masajului uscat descris intr-un articol anterior, in principal efleurajul si frictionarea. Solutiile de masaj faciliteaza atingerea palmelor pe corp, miscarile devenind mai line si mai placute, amplificand aparitia efectelor de relaxare. Totodata masajul de stimulare, specific programelor de infrumusetare, devine mai bland, mai placut si mai usor de suportat chiar si pentru persoanele avand o sensibilitate tactila mai crescuta.

Evident ca un prim efect al masajului cu diferite solutii este stimularea tactila deosebit de agreabila si placuta. Exista insa, si o serie de alte efecte, locale sau generale, ce sunt obtinute datorita asimilarii de catre circulatia sanguina periferica a diferitelor substante, in special principiile active din solutiile folosite. Aceste substante actioneaza pe multiple cai in organismul uman, ducand la accelerarea proceselor de transformare ale corpului, dar si la rezolvarea anumitor afectiuni cu caracter general sau local.Tipurile de solutii pentru masaj

Exista mai multe tipuri de solutii pentru masaj. Acestea sunt: solutiile grase (emoliente), solutiile apoase si solutiile hidroalcoolice (tincturile). Fiecare din aceste solutii au asupra persoanei masate diferite efecte specifice.

Solutiile grase
Pentru prepararea acestor solutii se foloseste uleiul vegetal natural sau untul. Mai exista si alte suporturi nenaturale precum lanolina, vaselina etc. Acestea nu sunt recomandate a fi folosite in masaj, deoarece, nu au o valoare terapeutica comparabila cu cea a produselor naturale similare.

Uleiurile vegetale este bine sa fie obtinute prin presare la rece. Exista o mare varietate de uleiuri ce pot fi folosite in masaj, dar cele mai accesibile sunt cele de floarea-soarelui, de masline, de soia, de rapita, de porumb, de arahide. Dintre uleiurile accesibile, cel mai neutru ca miros dar deosebit de placut la nivelul pielii este uleiul presat la rece obtinut din masline.

O alta categorie de uleiuri sunt cele mai speciale dar mai scumpe, cum ar fi cele obtinute din samburii unor fructe cum ar fi strugurii, merele si care sunt foarte valoroase din punct de vedere terapeutic si foarte placute la masaj.

Uleiul de germeni grau are o specificitate aparte, avad proprietati reglatoare si stimulatoare ale activitatii celulare si endocrine care il fac foarte valoros mai ales pentru masajul de infrumusetare.

Aceste uleiuri se folosesc ca suport pentru realizarea diferitelor amestecuri speciale prin adaugarea uleiurillor volatile esentiale ale diferitelor plante aromatice. In ceea ce priveste uleiurile aromatice, diversitatea lor este foarte mare. Acestea pot fi combinate in diferite moduri in functie atat de preferintele noastre cat si de anumite necesitati terautice. Dintre acestea amintim cateva, cum ar fi: uleiul de busuioc, menta, eucalipt, brad, pin, cedru, scortisoara, ylang-ylang, geranium, portocale, lamai, tamaie, cimbru, levantica, trandafiri, iasomie.


Solutiile apoase
Solutiile apoase sunt denumite astfel deoarece au un continut ridicat de apa. In masaj, solutiile apoase sunt folosite cu predilectie sub forma sucurilor de fructe. Aceste sucuri pot fi obtinute fie printr-o stoarcere obisnuita, ca si in cazurile sucurilor de citrice, fie printr-o turboextractie, ca si in cazul in care se doreste extractia partiala a uleiului volatil din coaja, fie prin centrifugare la fel ca si in cazul sucurilor de mere, morcovi etc. sau prin presare asa cum este cazul sucului de struguri. In cazul folosirii sucurilor de fructe pentru masaj nu se va mai adauga apa deoarece ele sunt suficiente atunci, iar concentrarea principiilor active este maxima.
Solutiile hidroalcoolice (tincturile)
Solutiile hidroalcoolice sau tincturile sunt acele solutii obtinute din plante prin extractie in alcool. Tincturile pot fi obtinute dintr-o singura planta sau din mai multe asa cum este in cazul bitterului suedez. In masaj este recomandata folosirea solutiilor alcoolice diluate deoarece acestea pot usca pielea si pot afecta metabolismul local, deranjand anumite sisteme naturale de autoprotectie. Insa, extractele alcoolice din plante au deosebite efecte terapeutice, fiind in anumite cazuri indispensabile.

La persoanele ce au o piele grasa, cu mult sebuum, solutiile hidroalcoolice pot fi folosite in cadrul masajului chiar si nediluate. Dar in cazul unor persoane a caror piele prezinta tendinta spre uscaciune, fiind foarte sensibila si cu tendinte de crapare, vor fi folosite doar solutiile alcoolice diluate.

Pentru ca solutiile hidroalcoolice sa isi pastreze puterea curativa si dupa diluare este necesar ca ele sa fie foarte concentrate. Astfel, in final, solutiile hidroalcoolice trebuie sa aibe o concentratie minima de 20% . Aceste solutii hidroalcolice pot fi inlocuite cu infuzii realizate in doua etape si cu o concentratie de planta mai mare decat cele obisnuite. Astfel, se maruntesc 2-3 lingurite de planta, pulberea putand fi obtinuta si cu rasnita electrica de cafea. Planta astfel macinata se lasa la macerat 8-12 ore, cu 100 ml de apa calduta, la 40 grade Celsius. Apoi se filtreaza maceratul iar peste pulberea de planta ramasa dupa filtrare se pun 100 ml de apa fierbinte si se lasa la infuzat timp de 15-30 de minute. In final infuzia se filtreaza, si se raceste astfel incat sa ajunga la 40 de grade Celsius si apoi se combina cu maceratul obtinut anterior.

Efectul solutiilor hidroalcoolice este astringent . Solutiile hidroalcoolice sau tincturile sunt folosite mai ales in cazul in care pielea este grasa sau in cazul in care tesuturile au o tendinte accentuata spre flascitate. Efectul astringent pe care il au solutiile hidroalcoolice este acela de a strange, de a conferi soliditate si fermitate tesuturilor. Solutiile astringente sunt folosite pentru combaterea celulitei, a flascitatii sanilor, pielii de pe abdomen, fese, coapse si pentru inchiderea porilor pielii.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

zambesc
  • person

    "zambeste iar si priveste putin:orice pahar jumatate gol mereu e si jumatate plin"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right