Monturile - cauze si tratament

Monturile - cauze si tratament
  calendar_month        
Monturile sunt o deviere laterala a degetului mare de la picior. Femeile sunt cele mai predispuse sa faca monturi, fie la ambele picioare fie doar la unul. Barbatii sufera mai rar de pe urma acestei afectiuni, dar atunci cand aceasta apare ea poate reprezenta o manifestare a unei suferinte organice severe: diabet zaharat, arterita, guta.

Pe langa durere, care este uneori insuportabila, monturile antreneaza probleme de ordin psihologic, estetic si chiar material.
Montul strica forma piciorului, il largeste iar durerea deformeaza mersul. Aceste neajunsuri pot umbri, intr-o oarecare masura, imaginea de sine a persoanei afectate. Iar cumpararea unei perechi noi de pantofi devine o proba de rezistenta a nervilor si totodata un prilej de frustrare atunci cand vezi ca incet-incet, nimic din ceea ce se poarta - tocuri ianalte, barete subtiri, varfuri ascutite nu poti incalta.

De ce apar monturile? De ce cresc?

Pentru aparitia monturilor sunt incriminati o serie de factori predispozanti:
Genetici - familii in care la degetele mari de la picior monturile apar cu o frecventa mult mai mare decat la populatia generala;
Constitutionali - anomalii innascute ale piciorului care favorizeaza aparitia diformitatii (piciorul plat, degetul mare foarte lung); Dobanditi - din cauza incaltamintei foarte inguste.


Odata aparut, montul are de regula o evolutie lent progresiva. Ritmul agravarii poate fi incetinit prin purtarea incaltamintei adecvate, largi, moi.

Tratament

Exista diverse "mituri" cu privire la eficacitatea spectaculoasa a tincturii de iod, a maceratului de tataneasa, a pestelui crud sau a foii de varza, aplicate pe monturi.

Medicina alopata, fizioterapia, acupunctura, si terapiile alternative nu ofera mai mult decat ameliorari.

Singura terapie rationala si posibila in monturile care determina o simptomatologie clinica suparatoare si in care au fost epuizate mijloacele de tratament este chirurgia. Asta nu trebuie sa va sperie. Iar daca suferiti de o astfel de afectiune cel mai bine este sa consultati un medic. Astazi orice problema are o solutie, iar monturile pot fi operabile.

O pacienta operata de monturi se poate deplasa cu relativa usurinta inca de a doua zi. Iar o veste buna pentru femeile operate de monturi este aceea ca vor putea merge, dupa o anumita perioada, din nou cu pantofi cu toc!

Recomandari