Q&A despre epilarea definitiva

Q&A despre epilarea definitiva
  calendar_month   update 22 Aug 2006, ora: 17:38      
Ce este fotoepilarea definitiva?
Distrugerea permanenta a firelor de par prin utilizarea energiei luminoase (laser sau IPL) - pentru femei dintr-o anumita arie (non-androgenica) in proportie de maxim 90-95%, iar pentru barbati de maxim 70-75%. Firele ramase dupa ciclul de sedinte de tratament vor deveni foarte subtiri si depigmentate, avand un aspect usor asemanator cu velus-ul ("puful"). Rezultatele depind de: varsta, grosimea parului, adancimea la care sunt radacinile, tipul de piele, numarul de tratamente.

Din acest motiv nu este etic a se preciza cu exactitate numarul de sedinte ce vor fi necesare pentru a incheia un curs de tratament, ci se precizeaza un interval ce s-a observat prin studii a fi suficient in marea majoritate a cazurilor de femei si barbati ce urmeaza epilare definitiva.

Ce este epilarea cu laser?
A fost utilizata experimental timp de aproape 20 ani pana a devenit disponibila in masa la mijlocul anilor 90. A fost descoperita accidental in timpul mai multor tratamente pentru indepartarea tatuajelor, cand s-a observat ca parul nu mai crestea pe ariile tratate cu lumina. Epilarea prin laser sau cu alte metode ce au la baza lumina sunt numite uneori si fotoepilare.

Una dintre cele mai recenta metode de epilare prin fotoepilare este cea care utilizeaza lampi cu xenon ce emit un spectru complet de lumina intensa pulsata IPL.

Tratamentele cu acest tip de aparate sunt uneori numite impropriu ca epilare cu laser, desi aparatele nu sunt in sine laser.

Ce este Lumina Intensa Pulsata IPL (din engleza: Intense Pulsed Light)?
1. Lumina: este lumina alba vizibila pentru ochiul uman, ce este compusa din multe culori (curcubeul)
2. Intensa: lumina poarta o energie inalta
3. Pulsata: este emisa in pulsuri (on/off)

Este un tip de lumina non-coherent cu spectru larg cuprins in general intre 570 si 1200 nm. Acest spectru difera totusi de la aparat la aparat, unele putand avea lungimile de unda inferioare mai mari (690 nm). Aceasta influenteaza absorbtia in melanina firului de par si de asemenea adancimea la care penetreaza - de dorit fiind ca radiatia sa poata ajunge cat mai in profunzime pentru a distruge foliculul firului de par.

Cu cat radacina firului de par este situata la o adancime la mare in piele, cu atat energia necesara pentru distrugerea sa va fi mai mare. Trebuie in permanenta gasit echilibrul intre aceasta intensitatea acestei energii si grija pe care trebuie sa o avem pentru tesuturile inconjuratoare.

Lumina Intensa Pulsata este filtrata pentru a permite radiatiei cu lungimea de unda dorita sa fie activa - este livrata printr-o piesa de mana pe piele, care tinteste materia inchisa la culoare cum este cea din melanina firului de par. Aceasta va produce leziuni termice foliculului de par in timp ce protejeaza tesuturile inconjuratoare.

Cum actioneaza Lumina Intensa Pulsata?
Lumina Intensa Pulsata tinteste cu precizie fara a leza epiderma, ridicand temperatura firului de par care conduce caldura la folicul. Aceasta cauzeaza distrugerea celulelor germinative responsabile de crestere.

Foliculul lezat devine incapabil sa mai produca fire de par, este eliminat printr-un proces fiziologic de catre sistemul imun in mod gradual producand permanenta sa disparitie si inlocuirea cu tesut non-functional.

Ce este fototermoliza selectiva?
Este pricipiul ce permite atat laserului cat si IPL sa isi exercite actiunea terapeutica asupra radacinii firului de par. Nu reprezinta o tehnologie speciala sau un procedeu aparte.Actiunea se desfasoara in 3 pasi:
1. absorbtia luminii (foto) in pigment - reprezentata de melanina din firul de par.
2. rezulta producerea de caldura (termo)
3. distructia (liza) celulelor targetate prin temperatura inalta

"Aceasta tehnica se bazeaza pe absorbtia selectiva a unui puls scurt de radiatie ce genereaza si transmite caldura catre anumite tinte pigmentate. O cerinta absoluta este aceea ca tintele sa aiba o mai mare absorbtie optica la anumite lungimi de unda decat tesuturile inconjuratoare."

Rox Anderson si John Parrish - "In timpul expunerii laser, absorbtia... converteste energia radianta in caldura... Tinta incepe sa transfere aceasta caldura inspre zonele invecinate mai reci in principal prin difuzie termica , dar acest proces ia timp, iar caldura este initial transmisa tintei in timpul expunerii."

Orice tip de sistem de epilare definitiva care utilizeaza IPL pastreaza aceste caracteristici?
Nu, variaza foarte mult de la producator la producator.

Puterea lampii care emite energia este un element foarte important. Esentiala este si intensitatea selectata a fluxului energiei focalizata asupra zonei de tratat, astfel incit sa se mentina un echilibru intre intensitatea cea mai inalt posibil tolerabila pentru a pastra eficienta si grija acordata protectiei de leziuni a tesuturilor inconjuratoare - piele si vase de singe. Dimensiunea fascicului luminos este important sa fie medie, altfel se pierde din intensitate si de aceea si eficienta.

De aceea, de exemplu, tratamentul de epilare definitiva nu este permis a fi realizat pe o piele bronzata, din cauza ca melanina absoarbe o mare parte din energia luminoasa, iar acest lucru obliga coborarea intensitatii si puterea energiei la un nivel la care aceasta isi pierde eficienta.

Parametri ai aparatului ce influenteaza rezultatele in epilare definitiva
Largimea pulsului
- este intervalul de timp in care energia este livrata;
- pentru un tratament eficient , acest puls ar trebui sa fie mai scurt decat timpul de relaxare termica TRT a tintei vizate;
- TRT este o masura a timpului necesar energiei absorbite de tinta pentru a difuza in tesutul inconjurator.

Lungimea de unda
- este culoarea luminii ce va fi utilizata;
- este un factor critic din moment ce determina absorbtia energiei luminoase de catre tinta pigmentata (cromofor);
- tinta ce trebuie vizata se gaseste sub suprafata pielii, iar lungimea de unda joaca un rol important in adancimea la care penetreaza energia fotonica incidenta datorita refractiei.

Marimea spotului este diametrul fascicului la suprafata pielii.
- acest parametru afecteaza aria de tratament si adancimea.

Fluenta sau nivelul de energie
- este cantitatea de energie fotonica pe arie livrata pentru a incalzi tinta;
- pentru o anumita energie, o dimensiune mai mica a spotului va crea o fluenta mai mare.

Rata de repetitie este numarul de pulsuri pe secunda si determina viteza tratamentului.Care sunt avantajele tratamentului realizat la Coquette Beauty Clinique?
Este in acelasi timp eficient - distruge radacinile firelor de par si sigur - protejeaza pielea si tesuturile inconjuratoare.
Tehnologia incorporata in echipamentele utilizate la Coquette Beauty Clinique este sigura - lungimile de unda periculoase pentru piele sunt eliminate cu ajutorul unui cut-off filter.
Pielea este respectata - energia luminii actioneaza in profunzime distrugand radacinile firelor de par.
Rezultatele sunt vizibile inca de la primele sedinte.
Timpul de tratament este foarte redus (7-8 minute pentru axila de pilda)
Orice fel de tip de par ce contine pigment poate fi tratat.
Pot fi trate piele de la alb scandinav (portelan) pana la piele ciocolatie (de la tipul Fitzpatrick 1 la tipul 5).
Pot fi trate orice fel de zona a corpului - fata, axila, bikini, picioare, spate, umeri - orice zona oricat de intinsa ca suprafata sau delicata (chiar si areola mamara sau fese)
Nu necesita timp de recuperare - tratamentul poate fi realizat in pauza de pranz si pacientul se poate intoarce imediat la activitatile curente.
Nu este necesara anestezierea zonei de tratat.
Nu exista risc de infectare.
Parul nu mai creste niciodata; pe zonele non-androgenice epilarea are rezultate permanente - experienta de 10 ani de pana acum a dovedit acest lucru.

Care sunt dezavantajele tratamentului realizat la Coquette Beauty Clinique?
Parul alb nu poate fi tratat.
Nu poate fi tratata pielea expusa la soare mai recent de 4 saptamani - altfel creste foarte mult riscul de arsura.
La unele persoane cu epiderma sensibila este posibil sa apara un usor eritem, ce este pasager - pielea revine la normal dupa 10 minute pana la citeva ore.

Orice fel de par poate fi tratat?
Da, tratamentele sunt personalizate in functie de culoarea, textura si localizarea firelor de par. Orice fel de par ce contine macar putin pigment poate fi tratat. Desigur, este exceptat parul alb.

Acest procedeu indeparteaza definitiv parul? Rezultatele acestui procedeu sunt chiar permanente?
Da. Studii stiintifice arata ca utilizarea energiei luminoase si focusate distruge foliculii de par la nivel celular. O reducere permanenta a numarului de fire de par apare de regula dupa fiecare sedinta de tratament pe zonele non-androgenice.

Comunicatul stiintific prezentat de secretarul general al Asociatiei Dermatologilor Europeni dr Moshe Lapidoth la EADV Congresul Anual al Asociatiei a confirmat ca epilarea definitiva poate fi declarata definitiva pe zonele non-androgenice.

Cat timp dureaza o sedinta de tratament? De cate voi avea nevoie?
Sedintele pot dura de la cateva minute pana la ceva mai mult de o ora, in functie de suprafata ce urmeaza a fi tratata.

Numarul de tratamente necesare depinde de mai multi factori: tipul de piele si culoarea acesteia, grosimea si densitatea firelor de par. Multiple sesiuni de tratament sunt necesare pentru ca gradul de clereance sa se apropie de maximum posibil. Numarul acestor sedinte este variabil in functie de zona corpului pe care se realizeaza tratamentul de epilare definitiva.

In cursul consultatiei gratuite ce precede initierea tratamentului vi se va face o evaluare a numarului de sedinte recomandate, ce este functie de mai multe variabile: zonele corpului pe care le doriti tratate, gradul de pilozitate, tipul de pigment al pielii si parului.

Fiecare persoana este unica, astfel incat riguros stiintific este a nu se generaliza numarul necesar de sedinte pentru definitivarea tratamentului.

Care este intervalul de timp intre sedinte?
Sedintele urmatoare sunt programate cand parul incepe sa creasca din nou. In functie de tipul de par si partea corpului ce este tratata timpul intre doua sedinte poate fi intre 4 pina la 12 saptamani. In general, intalnirile sunt fixate la distanta de 6-8 saptamani.

Ce simt in timpul tratamentului?
Majoritatea oamenilor tolereza tratamentul foarte bine. Disconfortul pe care il puteti resimti - minim - este adesea descris ca o usoara gidilatura sau piscatura similara cu cea produsa de o banda de cauciuc.

Exista efecte adverse?
Felul in care suprafata tratata se prezinta imediat dupa tratament variaza de la persoana la persoana, depinzand de amploarea procedurii si de tipul de piele. Efectele adverse - in rarele cazuri cand pot aparea - sunt de obicei minore. Poate aparea o inrosire in jurul foliculilor de par; acesta este un rezultat clinic de dorit ce indica raspunsul foliculului la tratament. Aceasta reactie dispare in maxim citeva ore. Pacientii se reintorc imediat la activitatea obisnuita. Efectele adverse sunt rare si in general bine tolerate. Toate efectele adverse teoretic posibile va vor fi explicate de personal specializat in timpul consultatiei ce precede inceperea tratamentului si oricand este necesar pe parcursul tratamentului.

Este IPL ultima tehnologie de epilare definitiva?
Desi lumina pulsata a devenit si la noi cea mai populara metoda de epilare definitiva, totusi nu este cea mai noua tehnologie pentru indepartarea permanenta a parului facial si corporal.

Care este cea mai noua tehnologie pentru epilarea definitiva?
Tehnologia fotopneumatica (tehnologia PPx) - este cea mai recenta inventie mondiala pentru epilarea definitiva, prezentata pentru prima data in lume in 2005. In Romania a fost prezentata pentru prima oara in mai 2005 la Congresul Roman de Medicina Estetica prezidat de dr. Mihaela Leventer.Recomandari

Newsletter Ele.ro

Bun Venit.
  • person

    ""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Rochie Camilla Albastra
Shop Ele.rochevron_right