Spiritul copilariei este in pericol!

Spiritul copilariei este in pericol!
  calendar_month        
Rezultatele unui nou raport global publicat astazi de marca OREO si Ipsos Public Affairs indica faptul ca din Romania in Polonia si din Portugalia in Venezuela, spiritul copilariei este in pericol. Studiul arata ca majoritatea parintilor chestionati considera ca generatiile de copii din ziua de azi cresc mai repede decat cele anterioare.

Copiii ar trebui sa aiba mai mult timp pentru a fi doar copii, considera 8 din 10 parinti din Romania, dar acest lucru nu se intampla, in special din cauza presiunilor cotidiene. De fapt, 4 din 10 parinti din intreaga lume spun ca este mai usor sa programeze o intalnire la serviciu decat sa isi faca timp pentru propriii lor copii.

Ideea ca spiritul copilariei este in pericol este adevarata nu doar pentru copii, ci si pentru adulti. Parintii de pretutindeni tanjesc dupa acea voie buna care ii caracteriza pe cand erau copii. De fapt, majoritatea parintilor din toata lumea (59%), inclusiv 81% din Romania, spun ca nu se distreaza in fiecare zi si 54% din toata lumea spun ca traiesc rar sentimente de bucurie, precum cele din copilarie. Romania prezinta cel mai ridicat procentaj in randul tuturor parintilor chestionati care spun ca nu se distreaza in fiecare zi.

Raportul Global privind Spiritul Copilariei, realizat de Ipsos Public Affairs pentru OREO, a analizat spiritul copilariei in intreaga lume pentru a intelege daca oamenii, atat cei tineri, cat si cei in varsta, mai pot sa isi faca timp sa traiasca bucuria simpla de a fi copil.

Timpul de calitate petrecut de mame alaturi de copiii lor asigura o legatura emotionala durabila, deschidere si comunicare. insa, datorita faptului ca jongleaza in fiecare zi cu mai multe sarcini, in incercarea de a-si indeplini atat rolul traditional de stalp al casei cat si rolul modern de femeie independenta, mamele din Romania schimba deseori timpul de calitate petrecut cu copiii lor pe cateva momente petrecute in aceeasi camera. De aceea, speram ca rezultatele Romaniei din cadrul studiului global pe tema "Spiritul copilariei in pericol ii vor determina pe toti parintii sa ia o pauza si sa isi ofere o clipa de ragaz pentru a stabili o legatura de calitate cu propriii lor copii," a declarat Svetlana Macrinici, Brand Coordinator Biscuiti Kraft Foods Romania.

Distractia in familie: mai pretioasa decat aurul

In mod interesant, desi spiritul copilariei in randul parintilor poate fi in scadere deoarece majoritatea acestora nu petrec timp distrandu-se in fiecare zi, dorinta lor de a-si petrece timpul distrandu-se cu copiii nu este in scadere. Trei din cinci parinti (63%) la nivel global spun ca timpul petrecut cu copiii distrandu-se este mai important pentru ei decat era pentru parintii lor cand ei erau copii. Distractia fara griji a devenit un lucru atat de rar pentru parinti si copiii lor incat este mai pretioasa decat aurul - la propriu. Peste jumatate dintre parintii chestionati in tari precum Mexic (54%), Peru (58%) si India (77%) spun ca ar da o parte din salariu pentru a avea parte de mai mult timp alaturi de copiii lor. Iar patru din cinci parinti chestionati in Romania spun ca distractia in familie este "mai importanta ca orice."

in pofida acestei dorinte coplesitoare, 59% dintre adultii la nivel global nu petrec momente de distractie fara griji in fiecare zi.

Tehnologia: o sabie cu doua taisuri

Intr-o lume 4G, aflata intr-o permanenta miscare, tehnologia si retelele sociale au un impact tot mai dramatic asupra dinamicii vietii de familie. in timp ce 67% dintre parinti, la nivel global si in Romania, sunt de acord ca tehnologia ii ajuta sa pastreze legatura cu familia, exista si un revers al medaliei. Cand isi petrec timpul in familie, aproape jumatate dintre parinti (48%) la nivel global spun ca atentia le este distrasa de tehnologie, in timp ce in Romania numarul este mai mic, sub o treime (22%). Nici un grup nu resimte acest lucru mai mult decat parintii care lucreaza, peste jumatate (55%) la nivel global si o treime (36%) in Romania, spunand ca dispozitivele mobile (laptop, smartphone, tableta) fac sa le fie mult mai usor sa fie conectati la problemele de serviciu in timp ce isi petrec timpul cu familia acasa.Pentru copiii din ziua de azi, care au crescut cu tehnologia, prezenta acesteia influenteaza modul in care isi petrec timpul cu parintii si familiile. Mai putin de un sfert dintre parinti la nivel global (23%) si in Romania (18%) comunica mai mult cu copiii lor prin intermediul tehnologiei decat personal. in economiile cu crestere rapida precum China si India, studiul arata ca tehnologia joaca un rol semnificativ in viata de zi cu zi, numarul parintilor ce comunica cu copii lor prin intermediul acesteia a crescut la peste 53%, respectiv, 42%.

Exista speranta

Exista insa speranta in pofida presiunilor si distragerilor care afecteaza in prezent timpul petrecut de familii impreuna si spiritul copilariei. De fapt, 85% dintre parintii din Romania spun ca sunt hotarati sa faca tot posibilul pentru a le permite copiilor lor sa se bucure de copilarie, iar majoritatea (77%) declara ca vor ei insisi sa fie la fel de lipsiti de griji ca atunci cand erau copii.

Pe toate continentele si in toate culturile, un lucru pe care il avem in comun este dorinta de a celebra copilul din noi. Anul 2012 marcheaza cea de-a 100-a aniversare a OREO. Ca o recunoastere a acestui lucru, vom gasi mai multe moduri de a sarbatori spiritul copilariei si a oferi momente speciale familiilor si fanilor OREO din intreaga lume, a declarat Sheeba Philip, Global Brand Director pentru OREO.

Despre sondaj

Sondajul a fost realizat pe o durata de sase saptamani in perioada noiembrie - decembrie 2011. Peste 7.000 de parinti cu copii sub 18 ani au participat la studiu. Au fost realizate sondaje locale online sau interviuri fata-in-fata in 20 de tari: Canada, China, Columbia, Costa Rica, Ecuador, Franta, Germania, India, Indonezia, Malaiezia, Mexic, Peru, Polonia, Portugalia, Puerto Rico, Romania, Spania, Marea Britanie, Statele Unite si Venezuela.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Convingerile unei Varsatoare
  • person

    "nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right