Terapia fotodinamica

Terapia fotodinamica
  calendar_month        
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Clinica DERMASTYLE Bucuresti


Lumina a generat viata pe Terra. In zorii umanitatii, sub lumina soarelui s-au dezvoltat plantele si o data cu ele fiintele vii. Oamenii au divinizat soarele, constienti de importanta lui. Fascinati de stralucirea luminii cercetatorii au cautat sa-i descifreze forta magica. Daca focul a fost pentru omul primului mileniu principala sursa de lumina artificiala, becul inventat de Edison in 1879 a schimbat fata lucrurilor. La inceputul secolului IX francezul Fresnel a dovedit ca lumina este o forma de energie numita radiatie electromagnetica si se deplaseaza sub forma undelor iar in 1905 Einstein a dovedit ca lumina este formata din particule.

Lumina amplificata printr-un sistem de oglinzi in interiorul unui tub a fost denumita lumina laser.

Cu ajutorul laserelor se poate taia metalul, se asculta muzica de pe CD, se creeaza efecte speciale la concertele in aer liber, se opereaza ochiul sau pielea.

Incepand din 1980 laserele au devenit indispensabile in corectarea semnelor de fotoimbatrinire a pielii ca riduri fine, vinisoare dilatate care formeaza cuperoza sau lentiginele cafenii. O intreaga tehnologie bazata pe lumina s-a dezvoltat in ultimii ani, unele din tratamente fiind complet neinvazive.

Astfel in tratamentul psoriazisului s-au folosit radiatiile de tip UVA dupa ce pielea a fost sensibilizata cu o substanta speciala iar in present se fac tratamente cu UVB-NB adica o felie de lumina de 312 nm fara sa mai fie necesara prepararea pielii inaintea tratamentului. Aparatele de UVB-NB mai sunt folosite pentru repigmentarea pielii albita de vitiligo sau in tratamentul eczemelor cronice.

O terapie noua bazata pe o tehnologie avansata cu lumina intensificata emisa in lungimi de unda selectate si trecuta prin filtre specifice denumita terapie fotodinamica (PDT) este in prezent vedeta tratamentelor neinvazive pentru acnee sau a precancerozelor cutanate si chiar a carcinoamelor superficiale.

Cu ajutorul acestui sistem ce foloseste lumina rosie sau albastra se pot imbunatati remarcabil de bine semnele imbatrinirii pielii ca riduri fine, pigmentare neregulata, pori largi, pot fi tratate keratozele produse de soare acele pete cafenii, aspre care apar pe ten, miini, decolteu si umeri dupa expunerea la soare de-a lungul vietii. Daca pe leziunile precanceroase/ canceroase sau pe cele de acnee se aplica o substanta fotosensibilizanta numita ALA (acid aminolevulinic) celulele bolnave devin mai sensibile la lumina si sunt distruse selectiv. Studiile recente arata ca leziuni cutanate ca cele denumite medical keratoze actinice, manifestate prin pete cafenii cu tendinta la ingrosare, cojire cronica si inrosire tegumentara, sunt mai eficient tratate cu PDT in cabinetul dermatologic decit acasa cu creme. Dupa citeva sedinte pielea se clarifica si se insanatoseste.

In acnee se fac 2 tratamente pe saptamina timp de o luna folosind fie lumina PDT singura fie lumina PDT aplicata dupa ce zona a fost impregnata cu substanta fotosensibilizanta ALA. S-a constatat ca tratamentul cu lumina fotodinamica usuca, distruge glandele sebacee si omoara bacteriile care populeaza foliculul pilosebaceu in profunzime, tratind astfel nemedicamentos acneea inflamatorie.

Chiar si pacientii cu acnee rozacee pot beneficia de acest tratament. Cura cu PDT se recomanda tuturor pacientilor care au contrindicatii privind medicatia cu tablete sau celor care au urmat schemele clasice de tratament si fac totusi recurente. Aceasta noua metoda de tratament a acneei se recomanda atit la virsta pubertatii cit si pentru adult. Beneficiul ei cel mai mare este numarul redus de sedinte, si vindecarea rapida si fara cicatrici cu imbunatatirea atit a aspectului pielii cit si a tonusului cutanat. In functie de schema terapeutica folosita cu sau fara ALA, ameliorarea se obtine trecind sau nu printr-o perioada de cojire. E important pentru pacienti ca dupa tratament sa nu se expuna la soare timp de 48 de ore. Dupa fiecare sedinta PDT textura pielii se imbunatateste, scade inrosirea, porii se micsoreaza.O schema noua de tratament in vitiligo repigmenteaza pielea cu ajutorul PDT daca tegumentul decolorat este uns in prealabil cu o crema ce contine o catalaza.
Iata ca lumina folosita cu inteligenta poate trata diverse aspecte patologice ale pielii si poate chiar reduce in mod paradoxal aspectele de fotoimbatrinire sau trata cancere cutanate produse de expunerea cronica la soare. Cind privim o persoana, nimic nu ne incinta mai mult decit o piele neteda, fara pete, catifelata si sanatoasa.">59489.jpg

Recomandari