Viata cu un melanom

Viata cu un melanom
  calendar_month        
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Clinica DERMASTYLE Bucuresti


Una din 65 persoane face in prezent un melanom si prognosticul este ca pana in anul 2012 una din 50 de persoane se va imbolnavi. Frecventa lui a crescut cu 80% in ultimii 75 de ani din cauza expunerii la soare sau la solar de-a lungul vietii. Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai periculos pentru ca are rata cea mai mare de mortalitate.Daca melanomul se poate vindeca atunci cand e descoperit la timp, cum este posibil sa se moara inca de acest cancer?

Dedic acest articol tuturor pacientilor sceptici, celor care ezita inca sa se opereze cand afla suspiciunea de diagnostic si amana decizia corecta.

Cine este expus?

Femeile tinere sunt mai vulnerabile la imbolnavire la grupa de virsta de 25-29 de ani; de altfel ele au si comportamentul cel mai iresponsabil impus de moda bronzului, iar la grupa de 30-35 de ani melanomul este tumora aflata pe locul doi ca incidenta dupa cancerul de san.

Dupa 40 de ani barbatii preiau intaietatea, iar intre 60-79 de ani rata lor de imbolnavire este dubla fata de cea a femeilor.

Cu 75 de ani in urma doar 13% din pacientii diagnosticati traiau mai mult de 5 ani. Acum rata de supravietuire este mai mare deoarece putem diagnostica tumora inca in faze incipiente iar melanomul descoperit in faza localizata, "in situ", se vindeca 100%. Nu-i asa ca e fantastic?

Medicina a facut progrese imense insa educatia publicului nu a tinut pasul, sau poate noi doctorii nu am stiut sa comunicam convingator aceste date.
Prin fata ochilor imi trec numeroasele cazuri pe care le-am diagnosticat si care m-au privit cu stupoare si anxietate. "Ce e aia melanom?" "Cat de grav este?" "Am sa mor? Cat am sa mai traiesc? " am fost intrebata cu neincredere. De fapt fiecare spera ca doctorul se inseala, precis este o greseala si mai bine mai incearca in alta parte, unde s-ar putea ca stirile sa fie mai dulci.

Majoritatea pacientilor se prezinta la consultatie pentru ca le-a crescut o alunita, s-a ulcerat dar desigur nu poate fi ceva grav. Sunt convinsi ca ce nu te doare nu te omoara. Si apoi pacientii "stiu ca nu e bine sa te atingi de alunite!", deci modificarea aspectului e considerata fireasca, omitind ca "atins" inseamna si frecare, zgariere accidentala sau arsura solara. Ei exclud operatia ca o posibilitate de salvare, desi prin aceasta nu se atinge asa zisa alunita ci se extirpa impreuna cu pielea din jurul ei.

Melanomul este cel mai de temut cancer de piele

Melanomul este cel mai de temut cancer de piele, pentru ca netratate celulele canceroase se imprastie in tot organismul si in final te omoara. El se formeaza din melanocite, celulele pigmentare ale pielii, si de aceea majoritatea tumorilor sunt negre. Exista si situatii cand leziunea este roz maronie sau are mai multe culori.

Cate tipuri de melanom exista?

Dermatologii diagnosticheza patru tipuri de melanom:

Melanomul superficial, numit si extensiv in suprafata, seamana mult cu o alunita care creste usor sau capata mai multe culori. Poate fi o leziune noua nestiuta sau una veche, dar care incepe sa fie activa. Apare mai ales la tineri pe pielea spatelui dar si pe gambe, mai ales la femei.Lentigo malign este tot o tumora superficiala, care seamana cu o alunita decolorata, situata pe zone expuse mult la soare in timpul vietii. Ea este descoperita adesea pe pielea virstnicilor.

Melanomul acral este al treilea tip si se caracterizeaza prin amplasarea tumorii la nivelul mainilor sau picioarelor, pe zone expuse traumelor mecanice, intens vascularizate si de aceea mai periculoase, pentru ca posibilitatea de diseminare este mai rapida.

Melanomul nodular este tipul de tumora care este diagnosticata abia cind se reliefeaza pe tegument si de aceea este mai invaziva, fazele initiale fiind usor ignorate.

Mijloace de diagnostic

Diagnosticul clinic trebuie urmat de cel la microscop, atat pentru confirmare cat si pentru stabilirea grosimii tumorii si implicit pentru prognostic. De aceea este necesara biopsia care indeparteaza de obicei intreaga leziune.

Un alt mijloc de diagnostic este dermatoscopia, observarea prin transparenta a leziunii in piele cu ajutorul unui microscop portabil dotat cu o sursa de lumina. Dermatoscopul ofera medicului mai multe date despre globulele de pigment, iar analizarea vizuala ajuta medicul sa decida latimea marginii de siguranta la care trebuie excizata leziunea de pe piele.

Cat de serioasa este problema?

Se stabileste abia dupa ce este citita adancimea tumorii. Cu cat melanomul este mai subtire, cu atat sansa de vindecare este mai mare. Cu cat stadiul surprins de operatie este mai avansat, cu atat situatia este mai grava, dar nu intru totul fara speranta.

Este fireasca ingrijorarea si credinta ca totul este doar o eroare, dar in fata unei suspiciuni de melanom cea mai buna conduita este excizia urgenta a leziunii si verificarea ei. Cu cat cancerul este diagnosticat in faze mai incipiente, cu atat sansele de supravietuire sunt mai mari.

Cea mai buna arma de tratament: operatia

Fata de anii trecuti, in prezent rezectia este mult mai mica insa mai precisa. Daca in stadiile I si II nu este necesar alt tratament, in stadiile III si IV sunt recomandate si alte terapii care ajuta organismul in lupta cu cancerul.

Se discuta deja de un vaccin impotriva melanomului, de imunoterapie, precum si de terapie genica ce ar putea corecta celulele alterate genetic. Deoarece cercetarile sunt doar in faze de inceput, cea mai buna masura de preventie ramane controlul periodic al pielii facut de un dermatolog cu experienta in toate tipurile de alunite.

Semnale de alarma: ABCDE

Ar trebui sa ajungem la doctor daca observam:

- Asimetria leziunii
- Bordura neregulata
- Culoarea neomogena
- Diametrul peste 6 mm
- Evolutia asa zisei alunite spre o leziune cu risc

Acestea abreviate ABCDE sunt considerate semne de alarma!

Modificarea marimii, culorii, volumului, suprafetei unei alunite sunt uneori greu de observat, mai ales daca o persoana are un numar mare de alunite iar acestea nu produc nici un fel de senzatie.

Prezentarea prompta la medicul specialist este cea mai buna protectie, pentru ca de multe ori alunite care par benigne sunt foarte periculoase, iar altele care ne ingrijoreaza nu au nici un risc. Atunci cand alunitele sunt displazice, adica atipice, ele pot fi fotografiate, masurate si urmarite in timp. Daca totusi diagnosticul de melanom este cert si operatia s-a facut, viata dupa interventie trebuie traita activ si pozitiv, fara restrictii nefolositoare, excese, panica sau depresie.

Nu lasati cancerul sa va modifice viata! Este lectia de demnitate care am invatat-o de la un bun prieten care a luptat cu boala si a invins.


Accesati si pagina de facebook Dermastyle
">59502.jpg

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Litoralul romanesc vs. litoralul strain
  • person

    "banii nu altceva decat o forma de sclavie impersonala,in locul vechii sclavii persoanle"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right