Lumea parfumurilor - Iasomia

Lumea parfumurilor - Iasomia
  calendar_month   update 22 Iun 2003, ora: 00:15      
Daca le culegi in iulie, la revarsatul zorilor, aceste delicate flori scot un sunet ascutit si tanguios. Chimistii nu au reusit inca sa-i produca integral parfumul pe cale sintetica, asa ca iasomia se procura pe cale comerciala. Principalele tari producatoare de iasomie sunt India si Egipt. Il gasim, de asemenea, in Maroc, Italia si Franta. Cea mai insemnata specie vine din Grasse, in ciuda pretului si raritatii sale. Arabii sunt cei care au introdus in Occident aceasta floare cu cinci petale in forma de stea.

Exista 450 de specii ale acestei flori, din care doar 3 sunt cultivate pentru industria parfumurilor. Aceasta din urma utilizeaza acum parfumul obtinut pe cale artificiala al iasomiei, fara a uita de cea mai utilizata dintre florile albe.

Se folosesc petale de iasomie pentru armonizarile florale ale parfumurilor, iar uleiul sau esential este recunoscut pentru efectul sau excitant. Adesea asociat cu tuberoza, iasomia creeaza cu aceasta un acord perfect. Se spune ca parfumul de iasomie e la fel de delicat ca si floarea sa, cu un accent de senzualitate.

Fetele toscane poarta in corsajul lor, in zilele
nuntilor lor, un buchet de iasomie. Acest obicei se pastreaza de cand cu mult timp in urma, ducelui Toscanei i-a fost furata o tulpina a bine-mirositoarei flori de catre gradinarul sau. Acesta a oferit-o iubitei lui.

INFO+: Stiati ca?
Trebuie o tona de petale de iasomie (sau 8 milioane de flori) pentru a extrage 2,5 kg de concentrat.
Trebuie 6 kg de petale pentru a produce 1 g de ulei esential.

Recomandari