Lumea parfumurilor - Trandafirul

Lumea parfumurilor - Trandafirul
  calendar_month   update 22 Iun 2003, ora: 00:16      
Inainte de a reprezenta un efluviu care ne imbata, trandafirul a fost vizualizat in motive artistice. Il gasim in documente care dateaza cam cu 3000 ani i.Hr. Cea mai veche specie de trandafir e cea a trandafirului rosu.
Europenii sunt cei care au extras esenta de trandafir.

Romanii isi ungeau corpul cu ulei de trandafir si in timpul banchetelor pe jos erau aruncate petale de trandafiri. Imparatul Nero a organizat unul dintre cele mai frumoase banchete, unde trandafirul era la loc de onoare: petale de trandafir coborau in ploaie peste invitati si erau serviti cu vin parfumat de trandafir.
Incepand cu sec. VI i.Hr., virtutile trandafirului sunt laudate: linisteste pulsul, durerile de cap, de dinti, de gat.

Apa de trandafiri a fost prima tentativa de a extrage mirosul acestei flori, atat de ravnita. Dupa aceea, esenta de trandafir s-a nascut cu ajutorul procedeului distilatiei. Trandafirul reintra in majoritatea buchetelor florale, deci in majoritatea parfumurilor. Trandafirii mirositori care sunt utilizati in elaborarea uleiurilor esentiale provin din Turcia, Franta, Bulgaria si Maroc.

Culegerea trandafirilor se face toata ziua, incepe cam de la 4 dimineata, pentru a se termina catre 9 seara. Dincolo de mirosul seducator, trandafirii sunt cautati si pentru gustul lor: lichior de trandafir, dulceata.
Gasim tradafiri rosii, albi, galbeni, dar trandafirii albastrii par imposibil de creat.

Trandafirul care se apropie cel mai mult de aceasta culoare e trandafirul "albastru" care, de fapt, e mai mult violeta decat albastra.
Trandafirul, mai ales cel rosu, a devenit in lumea intreaga simbolul prevestitor de dragoste. In schimb, buchetul miresei va fi facut din trandafiri albi, simbol al puritatii.

Istoria ne povesteste ca Venus trebuia sa-si ascunda povestea de dragoste fata de propria mama. Pentru a face acest lucru, i-a cerut lui Cupidon sa-i trimita trandafiri lui Harpocrate, zeul tacerii, cerandu-i sa pastreze secretul despre aceasta iubire. De atunci, trandafirul e si simbolul secretului.

INFO+: Stiati ca?
Este nevoie de 1500 de flori pentru a obtine 1g din pretiosul ulei esential.
Este nevoie de 3-5 tone de trandafiri pentru a obtine 1 kg de ulei esential.

Recomandari