Mirela Paduraru: despre cosmetica si make up la inceput de vara
history_edu ele.ro calendar_month 16 Mai 2012, 14:54
Zi de zi citim informatii despre ce e corect si ce nu e bine sa folosim in ingrijirea noastra zilnica. De aceea ne-am gandit sa cerem parerea unui specialist care ne-a ajutat sa intelegem cum trebuie sa arate rutina zilnica pentru ingrijire, make up si mai ales de ce trebuie sa tinem cont acum, in perioada verii.
1. Ce inseamna meseria de consilier estetica si make-up artist? De ce amandoua?
Termenul de consilier estetica este destul de rar intalnit in Romania. Persoana care doreste sa aiba colaborari in acest sens trebuie sa aiba, in egala masura, calificari in cosmetica si machiaj profesional la o scoala recunoscuta dar si specializare in designul sprancenelor pentru barbati si femei. Este necesara o permanenta actualizare a informatiilor in domeniu, pentru a fi la curent cu ultimele noutati aparute pe plan international. Consilierul in estetica este capabil sa sesizeze potentialul estetic al persoanei vizate, sa-l puna in valoare si sa consilieze adecvat cum poate fi mentinut si intretinut un look ingrijit. Consilierul in estetica poate concepe o schimbare de look progresiva, o schimbare de look radicala sau metode de imbunatatire a look-ului (look improvement).
2. Ce se afla "in culisele" acestei meserii, care pare la prima vedere plina de stralucire si vedete?
Multa munca. Din partea tuturor. "Stralucirea" vedetelor, persoanelor publice si politicienilor se creeaza si se intretine cu efort si disciplina, din partea ambelor parti. Ca sa arati in fiecare zi impecabil, iar standardul tau in materie de aparitii publice sa fie superlativul absolut, sunt necesare eforturi sustinute, atat din partea persoanei publice vizate, cat si din partea consilierului in estetica, a designerului vestimentar sau a intregii echipe de imagine.
3. Ai participat la mai multe workshop-uri organizate de scoli internationale de cosmetica si machiaj profesional. Ce este diferit la ele, ce te-a impresionat?
Abordarea entuziasta a lucrurilor, pasiunea pentru meserie si faptul ca marii profesionisti sunt de o modestie uluitoare.
Fata de seminariile din Romania, unde o persoana prezinta iar cei din sala privesc, se distreaza sau comenteaza, este mare diferenta. La un workshop international de cosmetica sau machiaj este o alta abordare. Trainerul international explica o data, demonstreaza, raspunde intrebarilor, apoi cursantul executa. Avantajul este ca esti corectat pe loc si ai posibilitatea de a asimila corect lucrurile. Daca in cosmetica trebuie insusit intocmai protocolul de lucru, in machiaj totul e mult mai permisiv si tine un pic de viziunea makeup artistului si trasaturile modelului pe care se lucreaza. Ti se permite sa faci corectiile fetei (daca sunt necesare), sa alegi si personalizezi culorile, ti se respecta viziunea si creativitatea.
4. Ai lucrat cu foarte multe branduri de produse. Ce face un produs de machiaj sa fie bun?
Pentru un profesionist niciodata nu sunt "foarte multe" :) Intotdeauna vrei sa testezi si sa descoperi. Un produs de machiaj este bun, in masura in care ni se potriveste. Merita sa investim in ceea ce intra in contact direct cu pielea noastra: baza de machiaj, corectorul, fondul de ten, creion dermatograf, mascara, ruj, gloss. Putem incerca variante bio de machiaj, daca suntem multumite de rezultat. Din experienta, daca pudra trebuie sa aiba intotdeauna o granulatie fina, fardul de obraz poate fi de la orice brand. Chiar nu are importanta. Daca e culoarea prea puternica, il aplicam amestecat cu pudra si rezultatul va fi natural.
5. Legat de aceasta, cand intram intr-un magazin de produse cosmetice, fata de caracteristicile de baza pe care le cautam: culoare, tip de ten etc., la ce altceva sa fim atente? Cum alegem din zeci de branduri care promit frumusete si tinerete vesnica?
Fiecare persoana este unica. Ceea ce se potriveste sorei sau prietenei noastre poate nu ni se potriveste noua. Recomandarea e simpla: testat si studiat. Apoi trebuie comparate raporturile calitate - pret.
Trebuie sa fim atente la textura, ingrendiente si termenul de garantie. De evitat produsele care contin fenoxietanol (phenoxyethanol). Cu parabenii, parerile sunt impartite. Cert este ca, daca nu contin parabeni, exista oarece nemultumiri cu privire la termenul de garantie, recomandari de pastrare, textura, etc. Inca nu s-a inventat produsul care sa multumeasca pe absolut toata lumea.
6. Cand alegem produse scumpe si cand optam pentru retetele de la bunica, preparate in casa? Care este parerea ta?
Retetele de la bunica functioneaza intotdeauna, daca ingrendientele sunt 100% naturale, bio. Combinate cu o alimentatie adecvata, miscare si un nivel de hidratare corespunzator, chiar fac minuni. Doar ca ne ia mai mult timp sa le preparam.
Si este perfect adevarat ca, pentru multe persoane, timpul inseamna bani.
7. Ce ne sfatuiesti? Sa mergem pe acelasi tip de machiaj de zi, care stim ca ne sta bine sau sa alternam si sa incercam cat de des noi stiluri? Este bine sau rau pentru brandul nostru personal?
Putem merge pe acelasi tip de machiaj, dar alternand culorile, in functie de sezon.
Recomand ca orice machiaj nou, inainte de a fi purtat in public sa fie creat si studiat in intimitatea propriului camin. Ar fi interesant sa comparam fotografia cu machiajul pe care il purtam zilnic, cu aceea a noului stil de machiaj. Daca suntem in avantaj cu acela nou, ne putem afisa in public cu toata increderea.
8. Care este greseala fatala in machiaj pentru o femeie, care este parerea ta?
Din pacate sunt mai multe... In machiaj este ca in bucatarie: mai bine mai putin si mai adaugam ulterior, decat prea mult.
Pensarea excesiva a sprancenelor sau o forma nepotrivita a lor ruineaza tot aspectul fetei. Mai adaugam fondul de ten aplicat ca o masca, dungi pronuntate de tus negru stil Cleopatra in mijlocul zilei, farduri de pleoape in nuante metalice la intalnirile de afaceri, fard de obraz in cantitate prea mare, ruj portocaliu / corai, la dinti ingalbeniti de tutun.
Greselile in machiaj pot fi evitate daca tinem cont de: momentul zilei (machiaj de zi, seara, ocazie), mediul de lucru, varsta, anotimp, textura, culoare si cantitate.
9. Care este sfatul principal pe care ni-l dai pentru a supravietui frumoase si fresh acestei veri?
Hidratare optima (doi litri de apa / zi si produse care aduc un aport de apa tenului), alimentatie usoara (multe fructe si legume), protectie solara SPF40 - 50, pentru tenul sensibil SPF50+. In acest an sunt eruptii solare de proportii si cantitatea mare de radiatii ne poate afecta serios aspectul si chiar sanatatea pielii.
Mirela Paduraru este consilier in estetica si trainer cosmetica & machiaj profesional
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
rezumat
- person
"nu regreta niciodata ceea ce ai indraznit sa faci ...regreta ce nu ai facut si ai vrut"