Alaptarea imbunatateste IQ-ul copiilor

Alaptarea imbunatateste IQ-ul copiilor
  calendar_month        
Vrei sa ai un copil inteligent? Atunci ar fi timpul sa reconsideri alaptarea.

Un studiu recent arata ca nou-nascutii care au fost hraniti exclusiv la san in primele trei luni de viata sau mai mult au obtinut rezultate cu 5.2 puncte mai mari la testele IQ efectuate la varsta de 6 ani, decat copii care au fost hraniti si cu formula, ceai sau alti substituenti ai laptelui matern.

Studiul a fost efectuat sub indrumarea nutritionistului Universitatii din Kentucky, James Anderson si demonstreaza ca alaptarea este insotita de un IQ cu 5 puncte mai mare decat in cazul copiilor hraniti cu biberonul.

Cu aceasta crestere, medicii au putut sa separe beneficiile contactului fizic cu mama, in timpul alaptarii, de valorile pur nutritionale ale laptelui matern.

Valoarea nutritionala a laptelui mamar

Estimativ, timpul petrecut cu mama prin contactul fizic si decizia de a-l hrani la san sunt responsabile pentru aproximativ 40% din aceasta crestere, insa celelalte 60 de procente - 3.2 puncte - au legatura cu valoarea nutritionala propriu-zisa a laptelui matern.

Legatura intre alaptare si dezvoltarea creierului este cunoscuta de ceva ani, dar motivele acesteia raman subiectul controverselor. Unii cercetatori sunt de parere ca legatura se bazeaza pe faptul ca femeile cu o educatie mai inalta si mai instarite isi hranesc copiii la san mai mult decat femeile cu posibilitati financiare mai reduse sau mai putin educate. In consecinta, copiii hraniti la san vor obtine rezultate mai bune la teste pentru aceleasi motive pentru care copii din clasele sociale mai inalte au rezultate mai bune la testele standardizate.

63934.jpg

Laptele incurajeaza dezvoltarea creierului

Altii insa sunt de parere ca nu educatia ci chimicalele continute de laptele matern sunt cele care incurajeaza dezvoltarea creierului, iar acele chimicale sunt absente din formula.

Laptele uman contine colesterol, care nu se regaseste in formula. Am invatat sa ne temem de colesterol, insa acesta este de fapt foarte important pentru tesutul creierului si al nervilor. De aceea laptele uman este un nutrient mai bun pentru a incuraja dezvoltarea creierului.

In particular, se efectueaza cercetari si asupra efectelor acizilor grasi Omega-3 care sunt prevalenti in laptele mamei dar absenti din formula pentru nou-nascuti.
Grupul de cercetatori au sustras 15 factori din studiu, precum fumatul, educatia, greutatea la nastere, ordinea nasterilor si venitul familiei. Dupa ce toti acesti factori au fost eliminati, copiii hraniti la san tot au obtinut scoruri cu 3.1 puncte mai mari la testele IQ decat copiii hraniti cu formula.

Recomandari