Alimentatia sugarului - de la san la biberon
history_edu ele.ro calendar_month 08 Mar 2011, 08:35
Intarcarea sugarului sau trecerea de la alaptare la biberon este un moment temut de fiecare mama. Cand se poate face aceasta si in ce fel? Iata cateva sfaturi pentru un intarcat usor!
Pregatirea sugarului pentru intarcare
Intarcatul inseamna de fapt despartirea bebelusului de mama sa. Trebuie sa-i explici celui mic de ce faci asta, ca trebuie sa te intorci la munca sau ca a crescut si ca va descoperi alte lucruri bune. Cuvantul e foarte important, nu-l neglija, el ajuta sugarul sa faca tranzitia.
Momentul potrivit
Tu, ca mama, esti singura care poate lua decizia intarcarii sugarului. Momentul ideal este atunci cand decizi tu, nu anturajul familial sau medical. Poti alege sa intrerupi alaptatul la 1 luna, 3 luni sau 9 luni. Copiii nascuti prematur au nevoie sa suga mai mult timp. Tine cont de asta!
Cand este sugarul pregatit pentru biberon ?
Exista semne care arata cand copilul este gata: de exemplu, atunci cand incepe sa-ti muste sanii, asta inseamna ca vrea sa mai mult sa rontaie decat sa suga. Sau daca isi intoarce capul atunci cand il pui la san, e un semn prin care iti spune ca vrea si altceva.
Cum reusesti un intarcat usor?
Specialistii recomanda intarcarea progresiva: incepe prin inlocuirea unei singure mese de alaptat cu biberonul. Ar fi mai bine ca biberonul sa-i fie oferit de o alta persoana in afara de mama. In cateva zile pot fi inlocuite si celelelalte mese cu biberonul. La inceput, hraneste-l cu propriul lapte, pentru ca schimbarea sa nu fie atat de brutala. Foloseste o pompa pentru a extrage laptele din san si pentru a pregati biberoanele, pe care i le poti lasa bonei.
Intarcat in 15 zile
Perioada de intarcare dureaza in medie 15 zile. Pentru facilitarea alimentatiei la biberon, opteaza pentru o tetina a carei forma sa fie cat mai apropiata de aceea a mamelonului, cu o gaura mica astfel incat suptul sa necesite efort. Daca intorci biberonul cu tetina in jos, laptele nu trebuie sa curga singur.
Ce e de facut cand bebe refuza biberonul?
Nu te panica! Exista diferite trucuri. De exemplu, inveleste biberonul cu o earfa sau cu un fular care-ti apartine. Evita sa-l alaptezi mereu in acelasi loc. Laptele trebuie sa fie caldut, nu rece, pentru a semana cat mai mult cu cel matern. Refuzul tetinei nu dureaza in general mai mult de cateva zile.
Autor: Nuage
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Litoralul romanesc vs. litoralul strain
- person
"banii nu altceva decat o forma de sclavie impersonala,in locul vechii sclavii persoanle"