Ce este macrosomia?
history_edu ele.ro calendar_month 14 Dec 2010, 10:51
In marea majoritate a cazurilor, la nastere, greutatea unui nou nascut se incadreaza in limitele medii sau minime de kilograme.
Insa exista si cazuri in care nou nascutul depaseste in greutate 4000 grame, incadrandu-se in categoria bebelusilor macrosomi.
Studiile de specialitate au stabilit ca una din cauzele determinante a cresterii alarmante in greutate a fatului pana la nastere este reprezentata de prezenta unei afectiune medicale, a diabetului gestational la mama, in timpul sarcinii.
Nivelul foarte mare al glucozei din sangele mamei, mai ales in al treilea trimestru de sarcina, duce la o asimilatie nedecvata a nutrientilor din corpul fatului si la marirea considerabila a greutatii sale.
Din nefericire, riscurile ca si el, ca bebelus, sa dezvolte pe viitor o forma de diabet sunt foarte mari, avand in vedere nivelul crescut de glucoza si din organismul sau, glucoza ce traverseaza placenta, venind de la mama.
Reactia organismului bebelusului la glucoza venind de la mama este cresterea alarmanta a nivelului sau de insulina, plus o crestere a trigliceridelor, lipide responsabile de cresterea stratului adipos.
Dezvoltarea anormala fizica nu duce insa si la o dezvoltare psihica, astfel ca acesti copii macrosomi pot dezvolta tulburari de dezvoltare psihica.
Odata cu declansarea nasterii si cu retezarea cordonului ombilical care il hraneste, rezervele bebelusului scad drastic si nivelul sau crescut de insulina din organism isi ia tributul, prin scaderea brusca a glicemiei din organism, sau prin miscorarea drastica a absorbtiei de calciu, determinand hipocalcemia.
Un alt factor determinant la nasterea unui copil macrosom este reprezentata de situatia in care mama este obeza, materialul genetic punandu-si serios amprenta asupra nou nascutului.
O stiuatia periculoasa nu numai pentru mama, insa si pentru copil este aceea in care sarcina este prelungita mult peste termen, de regula cand se depasesc 294 zile de sarcina.
Dezvoltarea fatlui nu se opreste, iar greutatea sa va depasi limitele medii, normale pentru sanatatea sa ulterioara.
Deoarece un fat mai mare duce automat la riscul ca nasterea sa prezinte complicatii serioase, femeilor insarcinate cu copiii peste greutatea de 4000 grame li se recomanda nasterea prin cezariana.
Astfel se elimina atat riscul copilului de a fi traumatizat in procesul nasterii, cat si complicatiile pentru mama, ca travaliu prelungit, hipertensiune arteriala sau ruptura de perineu.
Autor: Hannah
Alte articole despre