Ce simte bebelusul in timpul travaliului?
history_edu redactia ele.ro calendar_month 04 Apr 2011, 09:13
Prima etapa din viata lui: nasterea . E o zi importanta atat pentru el, bebelusul, cat si pentru tine, mama lui. Ce simte micutul sau micuta in timpul travaliului? Cum stie sa-si faca drum pana la iesire?
Cum se adapteaza la aer? Care sunt senzatiile lui? Traieste impreuna cu el marea aventura a nasterii!
Se pregateste sa se nasca, sub influenta contractiilor
Sub efectul hormonilor, mai ales a prostaglandinelor si ocitocinei, apar primele contractii. Acestea ii vor permite bebelusului sa-si gaseasca drumul spre lumea noastra.
La inceputul travaliului, colul uterin este in general inchis. Dupa primele contractii, punga cu apa care il inconjoara si il protejeaza pe fat nu este inca rupta. In uter, bebe se scalda in lichidul amniotic, cu capul in jos in 97% din cazuri. Specialistii presupun ca in acest stadiu, contractiile actioneaza asupra lui ca un masaj.
Deschiderea colului
Putin cate putin, prin presiunea pe care corpul celui mic o exercita, punga cu apa se sparge, apoi colul se dilata. Cand se rupe apa, contractiile se intensifica. In timp ce totul se agita in jurul lui, bebelusul continua sa doarma linistit. Prin monitorizare, se stie astazi ca el alterneaza perioade de somn si de veghe.
La fiecare contractie, placenta si cordonul se comprima, ceea ce opreste uneori, pe perioade scurte, fluxul de oxigen catre cel mic, dar nu este periculos pentru bebelus. Ritmul sau cardiac se adapteaza situatiei si revine la normal un pic mai tarziu.
Bebelusul se lipeste apoi de colul uterin, de aceea, la nastere, capul lui poate avea un mic hematom subcutanat, lipsit de gravitate.
Sub presiunea capului, colul se dilata cu 10 cm si se largeste pentru a-l lasa sa iasa din uter. Bebelusul poate astfel sa coboare prin bazin, croindu-si drum ca printr-un tobogan stramt. Aceasta faza, ce poarta numele de expulzie, poate dura de la 10 minute la 2 ore.
Asaltul bazinului
La inceput, bebe adopta pozitia cea mai favorabila pentru a penetra in bazinul osos. Trecerea este delicata. Corpul lui se va adapta acestei curbe si va fi ajutat de contractiile din ce in ce mai intense si mai apropiate.
Capul este partea cea mai voluminoasa a corpului sau. Asadar, el isi va baga barbia in piept si va pivota cu capul, rotindu-se in acelasi timp. Oasele bazinului matern au un pic de joc si se pot departa usor pentru a mari diametrul trecerii. La fel si craniul bebelusului, si el se modeleaza, se comprima pentru a trece mai usor prin bazin, iar dupa cateva zile de la nastere revine la normal. Bebelusul adormit progreseaza in continuare prin muschii perineului si vaginului.
Redresarea capului
Capul micutului apasa pe muchii perineului ce separa vaginul de anus, ii dilata si iti provoaca senzatia de a impinge. Gratie eforturilor mamei, capul ii coboara pana la vulva, se redreseaza si gaseste pasajul spre aer. Daca expulzia dureaza mai mult, obstetricianul foloseste instrumentele medicale pentru a extrage bebelusul. Dupa ce nasul a iesit la aer, totul merge foarte repede: medicul ajuta la scoaterea completa a capului si umerilor, iar apoi tot corpul iese fara dificultate.
Trecerea in modul autonom
Inainte de nastere, nevoile de oxigen ale bebelusului sunt furnizate prin sangele mamei, care ajunge la el cu ajutorul placentei si cordonului ombilical. Plamanii micutului nu functioneaza inca. Dar de indata ce capul sau intra in contact cu aerul, sistemul respirator se pune in functiune, aerul inunda plamanii, dezlipind alveolele impregnate cu surfactant, o substanta care le impiedica sa revina la starea initiala.
Acum are loc primul tipat. Plansul bebelusului este semnul care marcheaza trecerea de la universul acvatic la cel aerian. Medicul ii da si o palma la fundulet, pentru a plange cu mai multa forta, iar plamanii sai sa se umfla bine cu aer.
Autor: Nuage
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Incotro
- person
"ne trebuie speranta, insa speranta fara vointa ramane doar speranta"