Ce trebuie sa stii despre alaptare

Ce trebuie sa stii despre alaptare
  calendar_month        
Femei de peste tot folosesc laptele mamar al altor femei pentru copilul lor - sau chiar doneaza propriul lapte daca produc mai mult decat necesar. Iata ce trebuie sa stii despre primirea - sau donarea - laptelui matern.

Este sanatos sa-ti hranesti copilul cu laptele altcuiva?

Uneori. Aceasta practica are o istorie lunga, si era odata una din cele mai lucrative metode pentru femei de a-si castiga traiul. Cercetarile medicale ale secolului 20 totusi, au scos la iveala faptul ca prin laptele matern pot fi transmise boli.

Cine foloseste lapte donat si cum?

Doctorii pot recomanda lapte matern in cazul copiilor nascuti prematur. Sistemul lor digestiv ar putea sa nu fie capabil sa digere formula, iar laptele mamar ii poate ajuta sa-si intareasca sistemul imunitar. Alte cazuri in care se recomanda laptele donat: mama nu produce suficient lapte, este prea bolnava pentru a alapta dupa nastere sau ia medicamente ale caror substante ar putea fi transmise copilului in timpul alaptarii .

Cum poti fi sigura ca laptele donat e sanatos?

Cel mai bun mod este de a lua laptele de la o banca de lapte, cu prescriptie medicala. Bancile investigheaza donatorii si pasteurizeaza tot laptele. Poti gasi si online astfel de banci, dar in general doctorii recomanda sa nu iei lapte de la organizatii nereglementate.

Cum este pasteurizat laptele matern?

Bancile amesteca laptele fiecarei donatoare cu laptele de la alte 3-5 femei pentru a fi siguri ca produsul final e echilibrat. Laptele este apoi pasteurizat incalzindu-l usor pentru a omori bacteriile, si apoi este verificat pentru a depista urme ale contaminarii. Laptele contaminat este aruncat iar restul este inghetat si trimis bebelusilor care au nevoie. Desi acest proces indeparteaza cateva din proprietatile sanatoase ale laptelui - celulele albe, spre exemplu - multe dintre ele raman intacte in produsul final.

Vrei sa iti donezi laptele?

Daca produci mai mult lapte decat poate folosi copilul tau, ai putea lua in considerare posibilitatea de a dona excesul. Laptele matern este foarte necesar pentru copiii nascuti prematur. Mergi la cea mai apropiata banca de lapte, un copil ar putea avea nevoie de laptele tau.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

poezie
  • person

    "ce-i mai buni sunt aici"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right