Cele 5 simturi ale bebelusului

Cele 5 simturi ale bebelusului
  calendar_month        
Bebelusul se orienteaza in spatiu folosind 5 simturi. Pentru nou-nascut, posibilitatile sunt nenumarate, caci are o intreaga lume de descoperit!

1. Simtul tactil

Bebelusului ii place sa fie tinut in brate si mangaiat. Atingerea parintilor are puterea uimitoare de a comunica iubire, dar si de a-l calma si chiar de a-i intari imunitatea. Cercetarile arata ca bebelusii care sunt dezmierdati cu dragoste se imbolnavesc si plang mai rar. In plus, bebelusii carora li se face masaj cresc si se dezvolta mai repede decat bebelusii care nu sunt atinsi. Bebelusilor le plac atingerile fine, mangaierile blande si textilele pufoase. Observa-l cum se zbarleste daca il asezi pe un material scortos!

2. Simtul gustului

Cerul gurii incepe sa se dezvolte din pantec. Diferitele arome din dieta mamei sunt transmise si bebelusului prin lichidul amniotic, iar apoi prin laptele matern. Studii recente au aratat ca alimentele cu care bebelusul a venit in contact in timpul sarcinii sau alaptarii vor constitui viitoarele sale mancaruri preferate ca si adult. Asadar, daca mamicii ii plac morcovii, si cel mic va avea aceeasi parere. Insa indiferent ce ai manca in timpul sarcinii, copilul se naste cu apetenta pentru dulce. Va adora prima imbucatura de piure de banane sau de mere cu biscuite!

3. Simtul auzului

Auzul bebelusului este bine dezvoltat la nastere, insa el prefera vocile ascutite, ca cea a mamei, pentru ca o aude cel mai bine. De aceea bebe reactioneaza cel mai bine cand oamenii ii vorbesc stalcit. In primul an de viata, auzul copilului se ascute si invata sa descopere sursa zgomotului. In primele 3 luni, el detecteaza doar sunete care ii vin din fata, dar de la 6 la 12 luni bebelusul este capabil sa se intoarca spre un sunet venit din spatele lui sau sa-l depisteze in alta incapere.

4. Simtul mirosului

Nasucul nou-nascutului este perfect functional la nastere. El cunoaste mirosul mamei inca din perioada in care a stat in pantec, iar studiile arata ca nou-nascutul poate diferentia dupa miros buretii sutienului mamei sale de buretii sutienului altei mame care alapteaza. Bebelusii prefera mirosurile dulci, precum vanilia, dar si lamaia este printre favorite. Ei urasc mirosurile tari, cum este mirosul de oua clocite, dar si mirosurile amare sau acre - provbabil un instinct care ii ajuta sa evite mancarurile periculoase.

5. Simtul vederii

La nastere, ochii bebelusului nu functioneaza impreuna, iar studiile sugereaza ca nou-nascutul vede la patrat orice obiect. El focalizeaza cel mai bine obiecte la 20-30 cm in fata lui (imaginile mai apropiate sau mai departate de atat fiind incetosate). Aceasta e distanta la care se afla chipul mamei care il hraneste.

Nou-nascutii prefera in general fetele umane. Ei sunt atrasi mai ales de conturul fetei sau de par, usor de observat din cauza contrastului. Bebelusii disting lumina de intuneric, insa nu vad culorile pana la 4 luni. Dupa aceasta varsta, el incepe sa-si coordoneze miscarile mainilor, fiind capabil sa atinga si sa apuce obiectele pe care le vede.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

pierdut..
  • person

    "astazi e o alta zi..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right