Copiii hraniti la cerere au succes la scoala si un IQ crescut

Copiii hraniti la cerere au succes la scoala si un IQ crescut
  calendar_month        
Studii recent realizate in Marea Britanie au descoperit ca bebelusii care sunt hraniti la cerere, si nu dupa un program stabil, au de cinci ori mai multe sanse sa aiba succes la scoala si un coeficient de inteligenta peste medie. Care este legatura dintre modul de hranire si inteligenta copiilor, afla in continuare!

Modul in care hranesti bebelusul ii afecteaza inteligenta!

Cercetatorii de la Universitatile Oxford si Essex, Marea Britanie, au realizat un studiu amanuntit, pe trei categorii de mame si bebelusi:

- mame care au hranit bebelusii dupa un program stabil, cam la fiecare 4 ore;
- mame care au incercat sa ii hraneasca dupa program, dar nu au reusit;
- mame care au hranit bebelusii doar la cerere.

Studierea atenta a fiecarui grup de mame si bebelusi a relevat faptul ca pana la varsta de 8 ani cei care au fost hraniti la cerere aveau un IQ mai mare decat ceilalti copii, cu 5 puncte, si au obtinut scoruri mai mari la teste curriculare la 5, 7, 11 si 14 ani.

Descoperirea s-a bazat pe analizarea si luarea in considerare a mai multor aspecte ale mediului in care traiesc copiii si factori care le-ar fi putut influenta rezultatele:

- nivelul de educatie al parintilor;
- veniturile familiei;
- sexul copilului;
- varsta copilului;
- starea de sanatate a mamei;
- stilul parental.

Specialistii au descoperit ca multe dintre mamicile care au hranit copiii dupa un program stabil au cateva catarcteristici comune - sunt mame singure, tinere, stau in locuinte sociale, cu chirie si au o educatie precara.

Copiii ai caror mame au incercat sa creeze un program stabil de hrana pentru bebelusi, dar nu au reusit sa il impuna, au obtinut scoruri si rezultate la teste similare cu cele ale copiilor care au fost hraniti la cerere.

Maria Iacovou, de la Institutul de Cercetare Economica si Sociala din cadrul Universitatii Essex, sustine ca diferenta se aplica atat in cazul bebelusilor alaptati, cat si a celor hraniti cu formule de lapte. Metoda de hranire nu are impact asupra rezultatelor acestui acestui studiu.

Hranitul la cerere, desi este mai de dorit din punct de vedere al dezvoltarii intelectuale a copilului, este mai obositor si mai stresant pentru mamici decat cel dupa program. Din cercetarile specialistilor a reiesit ca aceste mamici dorm mai putine ore, sunt mai obosite si nu se pot bucura de copiii lor atat cat ar trebui.

Cu toate acestea, nu exista motive de ingrijorare in randul parintilor. Diferenta nu este foarte mare si doar pentru ca unii copii au un IQ mai mic cu 5 puncte sau rezultate mai slabe la invatatura, nu inseamna ca nu sunt inteligenti sau ca nu au sanse sa reuseasca in viata.

In plus, cercetatorii considera ca desi rezultatele nu sunt intamplatoare si sunt convinsi ca exista o asociere intre hranitul la cerere si inteligenta copilului, nu au dovezi pentru a proba acest lucru. Ei raman rezervati cu privire la declaratii despre cat de mare este impactul modului de hranire asupra viitorului academic al copilului si considera ca mai trebuie facute cateva studii inainte de elabora o teorie clara.

Autor: Daniela Ganciu

Sursa: Foto:www.testedbybabies.com

Recomandari